Освобождението на Търново оживява навръх 140-годишнината

Мисия

28-06-2017, 12:09

Снимка:

община Велико Търново,архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старата столица отбелязва голямото историческо събитие с атрактивна програма

Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо 140-годишнината от Освобождението на Старата българска столица. Голямото историческо събитие ще оживее пред жителите и гостите на града благодарение на атрактивна възстановка. Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 г. Българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново.

Навръх 7 юли, в 18,30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд. В 19,00 ч. официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на генерал Гурко и пред паметника „Майка България”. В 19,45 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 21,00 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.

Кулминацията на празнична програма е в съботния 8 юли. В 10,30 ч. започва голямото шествие по улица „Гурко”, което ще премине по цялата калдъръмена алея. Начело ще бъдат генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. Община Велико Търново кани всички жители и гости на града да се включат в шествието, облечени в народни носии или ризи с шевици.

Веднага след дефилето ще оживее и битката за Конака. Сражението ще бъде разиграно пред музей „Възраждане и Учредително събрание”. Участват 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.

В съботния ден музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да разгледа уникалната изложба „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, Националният военен университет и клуб „Традиция”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов