Най-голямото училище в областта ще има работеща столова с кухня

Животът

29-06-2017, 13:57

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

СУ „Емилиян Станев” отдава помещението под наем за срок от 5 г.

Учащите в СУ „Емилиян Станев” ще се хранят от собствена кухня. Това става възможно, след като Великотърновският общински съвет днес даде съгласие училищното ръководство да предостави под наем за пет години столовата си, като месечната наемна цена е 2 000 лв.

Директорката Кина Котларска днес аргументира пред съветниците предложението на училищното ръководство. Тя подчерта, че от 1300 ученици в столовата се хранят около 650, като храненето започва от 11,30 ч. до към 14 ч. Те ползват услугите на общинската кухня-майка, помещава се в СУ „Патриарх Евтимий”, но храната се сервира студена и родителите недоволстват. Отделно СУ „Емилиян Станев” вече има издадени две предписания от Регионалната здравна инспекция за извършването на неотложен ремонт на столовата, но не разполага с нужния финансов ресурс.

Георги Марков от групата на ГЕРБ внесе предложение в конкурсната документация да бъде включена клауза, с която бъдещият наемател се задължава да преведе 12 месечни наема предварително, с които средства училището ще извърши належащ ремонт на столовата.

Мирослав Трифонов от Реформаторския блок изрази опасения относно предоставянето на столовата под наем. „Притеснява ме, че останалите училища също ще поискат хранене в собствена столова. Друго : какви ще са изискванията към кандидат-наемателите? Да не бързаме, за да не допуснем поредната грешка.” – каза Трифонов.

Пламен Петров, също от групата на Реформаторите, предложи да не се иска от наемателя да заплаща предварително, а самият той да извърши ремонт за сметка на наема. Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов обаче го репликира, че така контролът по разходването на средствата ще е по-труден, а и предишното предложение от групата на ГЕРБ е по-законосъобразно.

„Общественият интерес е защитен по всички параграфи в това предложение. СУ „Емилиян Станев” е много трудно за ръководене училище и аз отправям своите адмирации към г-жа Котларска за доброто управление. Говорил съм с редица родители и ви уверяам, че въпреки че цената на купона ще се оскъпи, броят на децата, които ще се хранят, ще се увеличи.” – каза Стефан Стефанов от групата съветници от БСП и призова колегите си да подкрепят предложението на общината и на училищното ръководство.

При гласуването съветниците одобриха предложението на ГЕРБ наемателят да плати авансово 12 месечни наема, с които столовата да бъде ремонтирана. Местният парламент гласува „за” и отдаването под наем на помещението за срок от пет години с месечна наемна цена от 2 000 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов