Цветан Цветанов : До 2018 г. стартират процедурите за доизграждането на АМ „Хемус”

Мисия

29-06-2017, 17:56

Снимка:

ПП ГЕПБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подписват договора за изпълнение на 9 км от Ябланица до Боаза

До началото на следващата година ще бъдат задействани необходимите процедури, за да започнат строителните дейности за доизграждането на автомагистрала „Хемус“. Това каза във Велико Търново депутатът от ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който участва в Националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север“. На срещата той бе заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, с великотърновския кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, с народни представители и представители на местната власт от Северна България, предприемачи и журналисти.

Когато се говори за развитието на Северна България, не може да се поставя фокус върха само една политическа сила или един управленски мандат. Трябва да се търси диалог и партньорство, както с всички парламентарни групи, така и с кметовете на всички населени места в тези региони. 
За нас е изключително важно да чуем детайлите, както за АМ “Хемус”, така и за отсечката Русе – Бяла – В. Търново - Свиленград. Развитието на тази инфраструктура ще има икономически ефект, но ще доведе и до по-голяма безопасност и намаляване на концентрацията на пътно-транспортни произшествия. Всички знаем колко тежки ПТП-та се случват, а и колко са неудобствата, както за бизнеса, така и за хората в съответните населени места. От тази гледна точка съм убеден, ако има някаква необходимост от законодателни промени, свързани с оптимизиране на работата на министерството, ще получат подкрепа не само от нашата парламентарна група, но и от всички народни представители от северния район.” – каза по време на дебата зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Идната седмица подписваме договора за изпълнението на 9 км от Ябланица до Боаза. Всичко е наред с процедурата, оттеглена е жалбата от ВАС, документацията се оправя, внесена е банковата гаранция, започваме шестмесечен инженеринг, знаете, има 55 млн. лева и след това започваме строителство.” Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той допълни, че в този мандат амбициозната цел на правителството е 75 километра от АМ „Хемус“ да бъдат построени. Това са - 25 километра са отсечката от „Буховци „до „Белокопитово“, там отваряме ценовите оферти и още 50 км от разклона Ловеч- Плевен до пътен възел „Боаза“, които в момента се проектират, възлагаме строителство и трябва да почне изпълнение догодина. Тоест 75 километра от Хемус този мандат трябва да са готови, финализирани, построени!

"Отделно ще стартираме и докъде сме с проектната готовност за трасето от разклона Ловеч - Плевен през Търново до пътя Буховци- Белокопитово", каза още Нанков. Той уточни, че приоритетен е и високоскоростния път Русе- Велико Търново. "Има техническа помощ по ОП „Транспорт“, върви и ОВОС , тоест се работи не само от финансова, но и от екологична гледна точка, да изберем кое от трите трасета- жълто, червено или синьо ще е приоритетно, ресурс имаме по техническа помощ и проектираме. Избира са вариант на трасето и трите важни пътя за Северна България- АМ „Хемус“, Русе- Велико Търново с приоритет Русе- Бяла и обхода на Бяла и Ботевград – Видин - там двете отсечки са Ботевград - Мездра и обхода на Видин", допълни Нанков.

„Правителството на Бойко Борисов е единственото, което предприе реални стъпки към довършването на магистрала „Хемус”, както и за изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Тази стратегическа инфраструктура е жизненоважна за икономическото развитие на Северна България и за първи път е поставена като национален приоритет”, каза Даниел Панов. Около мнението му се обединиха всички присъстващи на дискусията. „Днес Велико Търново е символ на единението, а не разединение, около един от националните приоритети. Нека това обединение бъде за пример както на законодателната, изпълнителната и местната власти, така и на президентската институция”, подчерта кметът на Старата столица инж. Даниел Панов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов