Националното сдружение на общините настоява за увеличение на средствата за четвъртокласните пътни мрежи

Мисия

29-06-2017, 19:15

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Започват ремонтните дейности по трасетата Велико Търново – Горна Оряховица и Самоводене – Ресен

От позицията си на председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов поиска подкрепата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за увеличение на средствата за четвъртокласната общинска инфраструктура. Това стана по време на дискусията „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север”, която събра в старата столица кметове и представители на общините и общинските съвети, през чиито територии ще премине аутобанът.

Средствата за рехабилитация и изграждане на четвъртокласна инфраструктура за всички общини в страната са около 60 млн. лева. Като съпоставим републиканската инфраструктура, която е 24 000 км, с общинската – 21 000 км, държавните пътища получават средства в размер на 750 млн. лева , а четвъртокласните общински – 60 млн. По време на последния управителен съвет на Националното сдружение на общините проведохме дискусия по тази тема и приоритетната ни задача за следващата година е да се увеличат средствата за четвъртокласната общинска инфраструктура. Именно за тези пътища постъпват най-много жалби във всички общини. Затова ще искаме увеличение на тези средства, защото ние няма как да се справим с тези 60 млн., каза Даниел Панов и изрази надеждата си, че министър Нанков ще застане зад идеята на НСОРБ.

Министър Нанков обяви, че подкрепя искането на НСОРБ и, че увеличение на средствата за тази категория пътища с още 50-60 млн. лева биха могли да решат проблема със състоянието и качеството на четвъртокласната пътна мрежа.

Всичко това обаче не зависи от мен, а от Министерството на финансите, там трябва да се дискутира този въпрос, заяви министърът.

По време на форума стана ясно още, че в рамките на две седмици след излизане на Постановление на Министерски съвет ще бъдат започнати ремонтните дейности по пътищата Велико Търново – Горна Оряховица и Самоводене – Ресен, а рехабилитацията им ще приключи в рамките на летния сезон.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов