Вечерни исторически възстановки са кулминация на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”

Мисия

30-06-2017, 12:00

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В 19,00 в съботната вечер цар Калоян отново ще бъде коронясан от кардинал Лъв

Знакови събития от българската история ще оживеят във вечерните часове на 1 юли във Велико Търново, в рамките на Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – възходът на Калоян”. Голямото събитие ще бъде открито още днес, на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец, в 19,00 ч.

Арена на реанакторския фестивал, в който ще участват над 120 реконструктори от България, Сърбия и Румъния, ще е крепостта Царевец. Кулминацията ще бъде в съботния 1 юли. Заради очакваните горещини най-атрактивните възстановки ще бъдат във вечерните часове, а за участниците и посетителите е осигурена вода.

В 19,00 в съботната вечер цар Калоян отново ще бъде коронясан от кардинал Лъв – така, както се е случило през 1204 г. В 20,00 ч. реанакторите ще припомнят как великият български владетел е разгромил латините – кръстоносци край Одрин през 1205 г., а при сражението Калоян пленява император Балдуин Фландърски. И двете възстановки ще бъдат сред зидовете на Царския дворец. В тях участват актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” в старопрестолния град, както и родолюбци от клуб „Традиция”. Вплетени в нея са и фрагменти от драматичния спектакъл „Величието на Асневци” и стихове на великотърновския поет Радко Радков.

Второто издание на международния реанакторски фестивал е посветено на 820-годишнината от възкачването на престола на цар Калоян. В рамките на събитието ще бъде отсечена и фестивална сувенирна монета. Посетителите ще заплащат само входна такса за крепостта Царевец, като билетът ще позволява многократно влизане в архитектурно-музейния резерват, предвид наситената програма.

На 1 и 2 юли в шатрите, разположени зад крепостните стени на Царевец, пред гостите на фестивала ще оживеят реални сцени от бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения в България, Византия и Европа през средните векове. Освен възстановките на значимите исторически събития, в съботната вечер ще звучи и вълшебна средновековна музика, изпълнена от група „Ериней”. Концертът ще бъде в Царския дворец. След края му от Царевец до площад „Цар Асен I” ще премине факелно шествие. В 22,00 ч. започва безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов