Близо 60 участници в детския риболовен турнир „Без покрив и стени”

Мисия

01-07-2017, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Организатори са Община Велико Търново, кметство Ново село и Клубът за работа с деца

Детски риболовен турнир организират утре – 2 юли, Община Велико Търново, кметство Ново село и клубът за работа с деца в населеното място. Той ще се проведе под надслов „Без покрив и стени”. „Идеята за тази инициатива е отдавна. Мотото е на един наш проект за детска площадка, който реализирахме. Целта ни е да укрепим връзката на децата с природата, да ги откъснем от фалша на интернет-средата. Затова и останалата част от мотото е „Компютър загърби и плувката следи”, сподели кметът на Ново село Христо Христов. Той с благодарност подчерта заслугата за организирането на турнира на Българската федерация по риболовен спорт с председател великотърновецът Георги Михайлов. Изключително ценно за провеждане на състезанието е оборудването, което те предоставят. В събота ще бъдат изградени на язовира и 60 сектора за участниците. Те ще представят отборно над десет населени места от община Велико Търново и близките до язовира на състезанието – Севлиево и Габрово.

„Мащабът на риболовната детска надпревара се разрасна. Имаше голям интерес и извън областта. Надяваме се турнирът да стане традиционен. Идеята ни е да го разширим, като през следващите години включим и други състезания на открито, като каране на велосипеди и туристическо ориентиране, например. По-далеч във времето мечтая това риболовно състезание да го направим и с бивак, което е по-трудно за организиране”, сподели кметът Христо Христов. Той уточни, че класирането ще е само отборно, защото това възпитава у децата умения за работа в екип, а не да разчитат само на собствените си сили. Състезателите ще са в тим по двама. Две са възрастовите групи –  първата е до 12 години, като в нея вече има записани и тригодишни малчугани. В другата сили в риболова ще мерят участници от 13 до 17 навършени години. „За да се запазят рибките, живарниците няма да са телени, а платнени и тунелни”, обяснява Христов. Той споделя и за част от изненадите, сред които са и някои индивидуални награди – за най-атрактивен състезател, за най-голям карък, за най-голяма риба. Съревнованието ще е и между населените места.

Детският риболовен турнир „Без покрив и стени” ще се проведе на язовир „Кална кория” на река Негованка. Наградите се осигуряват със средствата от Община Велико Търново, осигурени за дейността на клуба за работа с деца в Ново село. За реализиране на състезанието заслуга имат и различни спомоществователи с отношение към предлагане на алтернативи за свободното време на подрастващите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов