Средновековието оживя на Царевец, отново коронясват цар Калоян

Мисия

01-07-2017, 12:17

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Крепостта е арена на Международен реанакторски фестивал

Средновековието оживя на Царевец във Велико Търново. Крепостта е арена на Международния реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”, посветен на великия цар Калоян и 820-годишнината от възкачването му на българския престол. Днес и утре жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да видят воински битки, сцени от бита, занаяти и изкуства, както и кулинария от отминалите векове. Посетителите следва да заплатят единствено вход за крепостта Царевец, като билетът позволява многократни влизания, предвид разнообразната програма. Осигурена е и минерална вода.

Международният фестивал  бе открит снощи на площад „Цар Асен I”, където се събраха над 120 реанактори от България, Румъния и Сърбия. Всяка от гостуващите групи, както и свободните реконструктори, направиха кратки демонстрации пред многобройната публика. Събитието бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави участниците и гостите от името на кмета Даниел Панов и подчерта, че Международният реанакторски фестивал възпитава в дух на родолюбие и уважение към историческите изследвания и наука. „Възстановките са много атрактивни и дават възможност на всеки да усети духа на Средновековието, величието на Второто българско царство и на цар Калоян – един от най-славните български владетели”, каза Ганчо Карабаджаков.

Кулминацията на събитията е тази вечер. В 19,00 ч. цар Калоян отново ще бъде коронясан от кардинал Лъв, както през 1204 г. В 20,00 ч. реанакторите ще припомнят как великият цар разгромява латините – кръстоносци край Одрин и пленява император Балдуин Фландърски.

И двете възстановки ще бъдат сред зидовете на Царския дворец. След тях следва концерт на група „Ериней”, а Царевец ще бъде огласен от средновековна музика. Факелно шествие и безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” са част от днешната програма. Излъчването започва в 22,00 ч.

Организатори на Международния реанакторски фестивал са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“. На Царевец се представят групите „Бели орлови" от Белград /Сърбия/, “Ursului brun”(„Кафява мечка“) от румънската столица Букурещ и трансилванската формация за "жива история“ „Черният дракон“. Във фестивала участват и българските групи Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина “Барадж” – Пазарджик, Група  „Верени“ – София, „Средновековна крепост Туида” – Сливен, Проект „Св. Лазар“ и домакините от СНЦ „Търновци“ – Велико Търново.

Своите умения в старите занаяти демонстриат свободни реконструктори от цяла България. Те ще припомнят техники и похвати за изработване на въоръжение, студено коване на цветни метали, създаване на облекло, бижута и аксесоари, дърворезба и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов