Над 330 самодейци в Янтра се надпяваха с български фолклор и хапнаха бобена чорба

Велико Търново Лайф

01-07-2017, 16:33

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те участваха в ХІ Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”

Над 330 самодейци от 40 състава и индивидуални изпълнители от региона се надпяваха в Янтра на ХІ Общински празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Той се организира от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда – 1922” в селото.

Празникът бе открит от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави гостите на надпяването, дошли да представят богатството на българския фолклор. Празника уважиха и народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева и директорът на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки" Милена Николова.

Жаркото слънце и тропическата жега не изплашиха певците и танцьорите, дошли в Янтра, за да покажат автентичните български традиции и изворен фолклор от региона.

Освен от Община Горна Оряховица, участие в празника взеха групи от общините Лясковец, Велико Търново, Полски Тръмбеш, Павликени, Сухиндол, Русе и др.

Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие от организаторите.

Гостите на празника освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционната янтренска бобена чорба. Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът в 4 казана от по 40 литра се приготвяше гозбата. Майстор-готвачките споделиха, че за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно в края се прибавят и 7 билки. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от бобената чорба.

В страни от сцената и готвачките бе обособен пъстър търговски кът. Там наред с традиционните балони и панаирджийски стоки, деца от Янтра и Лясковец бяха направили свой щанд, на който продаваха ръчно изработени гривни. Така малчуганите заработваха парички, за да си купят нови маниста за още гривни и се подготвяха за следващия празник в някое от съседните населени места, където отново ще зарадват гостите с пъстри ръчно изработени от тях гривни. Децата споделиха, че така си изкарват лятната ваканция по-приятно, запознават се с нови хора, а и печеля парички. В добрата кауза им помагат техните родители, които осигуряват и транспортно логистична подкрепа на малките търговци.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)