Проведоха второто издание на фестивала „Шарено пиле Петровско” в Церова кория

Животът

03-07-2017, 10:19

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Началото на четиричасовия маратон поставиха най-малките участници от Детската градина в селото

За втора поредна година в зоната за отдих в Церова кория се проведе  фолклорният фестивал „Шарено пиле Петровско”.  Пъстроцветна дъга оживя пред сцената с първите дошли участници  - от морето,  полето, Балкана  и стариния град Кабиле. Автентични песни, хора и носии, се редуваха  със съвременни разработки от всички етнографски области. След приветствието на кмета г-н Христо Кунчев, който е патрон на празника, началото на четиричасовия маратон поставиха най-малките участници от Детската градина в селото – Иван Лазаров и Николета Иванова, последвани от Виктория Георгиева от ОДК град Велико Търново и разбира се домакините от групата за обработен фолклор „Цветница”. 

Самодейците от село Йоглав, Община Ловеч, начело със своя кмет Ирена Георгиева достойно развяха знамето на Ловеч на Националния фолклорен фестивал „Шарено пиле Петровско“ в Церова кория, в който участваха състави от цялата страна. Фолклорна група „Югла“ при НЧ „Пробуда 1926 г.“  бяха единствените представители от цялата ловешка област. Автентичната народна носия и местния фолклор на йоглавчани впечатлиха домакините, участниците и многобройната публика.  Групата  се представи с народни песни под акомпанимента на акордеониста Стоян Александров, индивидуално изпълнение с тамбура на Георги Линджов и традиционното разиграване на кукли. Единствено беше участието със словесен фолклор от близо 400 изпълнители  на самодейката Даца Филипова, която предизвика бурни аплодисменти със своя неповторим хумор.  В село Йоглав е заснет българският филм „Преброяване на дивите зайци” – репликата „Хубав край – хубави хора” се превръща в една от най-популярните и емблематични за родното ни кино.

„Български ритъм” от град Обзор и град Долни Чифлик представиха Гайда аваси, автентично хоро от село Голица, общ. Варна и Северняшка плетеница, която е хорографска разработка на техните артистични хореографи Христина Сотирова и Пламен Йовчев, които с ентусиазъм и желание пазят традициите на българския фолклор.

Детска формация „Китчица”  от село Драгижево разцъфтя на сцената на шарения празник под вещото ръководство на тяхната художествена ръководителка Йорданка Димитрова.

Надпяваха се чаровни певици, представящи Клубовете на пенсионера в Общините Горна Оряховица и Лясковец. За първи път на празника пристигнаха състави от селата Палици, Беброво, Балван, танцьорите от град Дебелец. В знойния летен ден, под жаркото слънце, пристигнаха  едни от най-титолованите участници от село Хаджи Димитрово, което е разположено в близост до античния град Кабиле, женска певческа група „Райна Княгиня”. Те са  носители на грамоти и дипломи  от Национални събори на народното творчество – Копривщица, Тунджа, Карнобат и Айтос.

Имаше състави, които за втора поредна година уважиха летния празник на открито – атрактивните участници от село Ганчовец, общ. Дряново; темпераментните танцьори и певици от село Шемшево; закачливите дълголетнички от село Велчево; лъчезарните певици от село Присово и най-многобройните формации от село Пчелище и разбира се танцовата формация от село Церова кория, в която освен чужденци танцува и кмета на селото и която набира все повече ентусиасти, омагьосани от фолклорните ритми.

Във фолклорния маратон участваха и много солисти, дуети, гост-изпълнител – младата, талантлива и многообещаваща Кристин Фенерова, чийто род е от Церова кория, но учи в музикална паралелка в град Стара Загора, поздрави публиката с естрадна песен; със съвременна разработка на Граовско хоро ни изненадаха Димана и Алекс, които само за два дни са подготвили своето участие за празника.

Групите и индивидуалните учатници получаваха грамота, плакет с логото на фестивала, пита, пиле, цветя, сувенири, ваучери, разпределени в различни категории, осигурени от организаторите, г-н Георги Арабаджиев, г-жа Верка Ламбева, г-жа Снежана Стефанова. Професионална сцена, озвучаване и паркова мебел, предоставени от парти-агенцията на г-н Красимир Стоянов. Цветната картина се допълваше и от прекрасния екстериор – уреден кът от цветарници, каручка и кладенче, превърнати в произведение на изкуството, предоставени от семейство Марколескови.

Финал на фолклорния маратон поставиха домакините и групите от село Пчелище, които имат обща музикална ръководителка – Христина Лазарова, с песента „Българийо, майко свята”, на която разбира се    националния трибагреник развя кметът на селото Христо Кунчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов