С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” започва оперният фестивал „Сцена на вековете” на Царевец

Велико Търново Лайф

03-07-2017, 16:44

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гледаме "Коса" и "Котките" на Царевец

След всяка постановка ще излъчват и "Звук и светлина"

С кантатата „Кармина Бурана” по музиката на Карл Орф и с балета „Болеро” по композицията на Равел на 8 юли във Велико Търново ще стартира Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец. Началото е в 21,00 ч. в съботната вечер, а постановките са дело на трупата на Държавна опера – Бургас.

            Във Велико Търново артистите от южния морски град ще представят и операта „Норма” на италианския класик Винченцо Белини. Постановката ще бъде на 19 август.

            Фестивалът „Сцена на вековете” 2017, заедно с програмата бяха презентирани по време на пресконференция в Община Велико Търново. В срещата с медиите участваха заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова, представители на държавните опери в Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. За първи път във фестивала участва великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, който е единственият в България с оперетен състав. На 28 юли домакините ще зарадват почитателите на класическото изкуство с шедьовъра на Имре Калман „Цигански барон”.

Обявена бе атрактивна игра за публиката, която ще протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде зададен въпрос, свързан със съответното заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” вече стартира на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на адрес http://facebook.com/opera.vt.

            Оперният сезон е с рекордна продължителност от два месеца. Програмата продължава на 14 юли с операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август същата трупа ще представи още две заглавия от своя репертоар – „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балета „Делвата“ от Алфредо Казела. В афиша на фестивала присъстват оперите „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде поставена на сцена на 4 август от Държавна опера - Русе, както и „Манон Леско“ от Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна /11 август/.

Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър /Театрално-музикален продуцентски център – Варна - 21 юли/ и  премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив „Коса“ (5 септември). Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с концерта „Фондацията”.

Подарък от Община Велико Търново и кмета на старопрестолния Даниел Панов за артистите и гостите ще бъде аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. След всяка постановка шоуто ще бъде прожектирано безплатно и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.

Наскоро Летният оперен сезон „Сцена на вековете” бе отличен с престижния лейбъл за 2017 и2018 г. „Европа на фестивалите. Фестивали на Европа”. Голямото музикално събитие получава за втори път този статут, чийто носител бе през 2015 и2016 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов