В Ресен отново стягат Празник на хляба

Мисия

05-07-2017, 15:08

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

16 фолклорни състава от 10 населени места ще вземат участие във фестивала

16 фолклорни състава от 10 населени места ще вземат участие в Празника на хляба. Традиционното събитие започва в 10:30 часа в неделя, 9 юли, и ще се проведе в читалище „Народна просвета-1874” в Ресен.

Представители на общините Горна Оряховица, Велико Търново, Попово, Свищов и Павликени ще докажат на всички гости за поредна година, че никой не е по-голям от хляба, информира Общинското радио в старата столица. На сцената в салона на културната институция организаторите подготвят богата програма с участието на формация „Булгарана” – Велико Търново, гъдуларя Галин Новаков, народната певица Венетка Тодорова, танцово студио Динамик при Центъра за подкрепа и личностно развитие към Общински детски комплекс-Велико Търново и Иван Георгиев и Деница Дончева, възпитаници на Клуб по спортни танци „Ксани денс”-Велико Търново.

В кулинарната изложба във фоайето на читалището ще бъдат изложени обредни хлябове, баници, мекици и други производни на хляба, подготвени от читалищни дейци и членове на клубове на пенсионера. Пъстрия празник допълва и изложение с участието на две ресенски фирми.

По време на празника и тази година всеки ще може да опита от вкусните ресенски мекици, които се приготвят пред очите на присъстващите, както и варените жито и булгур за здраве. Художникът Пламен Бойчев ще се включи с творческите си умения в събитието, а в Информационния център на читалището ще бъде подредена изложба на народни носии от Добруджанския край от личната колекция на народния певец Петър Георгиев от с. Писарево.

Жури с председател архимандрит Георги – игумен на Преображенския манастир, и членове Дияна Джанзова (председател на читалището), Йорданка Бобева (преподавател) и Маргарита Деневска (майстор-готвач) ще оценяват участниците и в двете категории – кулинарна и за народно творчество. Предвидени са първа, втора и трета награда – приз на кмета и публиката, грамоти за участие, отличия за атрактивен външен вид на погача, за най-вкусен обреден хляб, за най-традиционно хлебно изделие, за най-добра етно-визия на маса.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов