Търновските читалищни дейци участваха в пътуващ семинар

Мисия

06-07-2017, 11:15

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мотото на обучението беше „Добрата материална база – предпоставка за развитие на богата читалищна дейност”

За четвърта поредна година читалищата от Община Велико Търново имаха възможност да участват в интересна форма на обучение, организирана със съдействието на дирекция „Култура , туризъм и международни дейности”  – пътуващ семинар.

Мотото на обучението тази година беше „Добрата материална база – предпоставка за развитие на богата читалищна дейност”.

Първата спирка на всички щатни работници в читалищата и техните председатели беше Читалище "Напредък-1884" гр.Килифарево. Гостоприемните домакини споделиха своя опит  „Как да оптимизираме работната среда, с цел икономии в бюджета и инвестирането на средствата в културен продукт от национален характер”. За реорганизацията на сградния фонд в който се помещава библиотеката, за новият и облик и спестените средства от издръжката, за инвестирането им в Националния фолклорен фестивал „Усукано по килифарски” говори секретаря на читалището Мариана Иванова. Успехът на начинанията в читалището се дължат и на здравата връзка между настоятелството и кметството в града. Доказателство за това бе факта, че самият кмет Димитър Събев посрещна гостите от пътуващия семинар и разказа за съвместната работа на двете институции.

Втората спирка бе НЧ „Просвета -1870“ гр. Свиленград.

Не случайно организаторите бяха избрали точно тази дестинация.

„Усвояване на средства по проекти от европрограми за обновяване на читалищната база “ бе тема, която дълбоко вълнува всички работещи в читалищата в общината, защото сградният фонд е изключително остарял и амортизиран, а средства за ремонт и обновяване на базата никога няма.

По програмите за трансгранично сътрудничество, читалището в Свиленград е успяло да спечели и разработи проект за над 400 000 лв. С тази грандиозна за читалищните представи сума е обновена изцяло материалната база и благодарение на това в нея се помещават вече 13 любителски формации, школи и клубове.  Това е единствената европрограма, по която читалищата могат да кандидатстват сами, без партньорството на общините, но за съжаление, регионът в който  сме ние не позволява нашите читалища да се възползват от нейните възможности.  Въпреки това , читалищните представители успяха да видят как иновативното мислене на техните колеги, освен преобразяването на материалната база, може да доведе и до подпомагане на собствения бюджет със средства от закупената техника по време на реализацията на проекта.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)