Търновските медици протестираха срещу насилието над колеги

Животът

07-07-2017, 14:46

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За 3 г. случаите на нападения над работещи в здравната система у нас са над 600

 „Излизайки пред сградата на „ДКЦ 1 – Велико Търново” казваме твърдо не на насилието срещу наши колеги, независимо дали то е психическо, вербално или физическо. Нека лекари и пациенти се обединим, да има повече търпимост и толерантност”, сподели пред Общинско радио управителят д-р Красимир Попов. Според него една от причините за нарасналите инциденти на саморазправа на пациенти с хора от здравната система е нарушеното доверие между тях и чувството на безнаказаност при посегателства. Липсата на реална реформа също създава предпоставки за недоволства и демотивиране и в двете страни на здравната система. „Всеки труд е достоен за уважение. Обръщаме се към цялата общественост да ни подкрепи, за да изпълняваме безопасно и по-добре задълженията си като специалисти”, каза д-р Мавроди Калейнски – акушер-гинеколог и общински съветник в местния парламент в старата столица.

Днес медиците от област Велико Търново работиха със сини ленти „Не на насилието”. На обяд своята позиция изразиха с излизане пред областната болница „Д-р Стефан Черкезов”и във фоайето на акушеро-гинекологичното отделение работещите в двете бази на лечебното заведение. Медици в доболничната помощ протестираха пред „ДКЦ 1 – Велико Търново”.

Протестът срещу насилието над медици подкрепят и ръководствата на болниците в Горна Оряховица, Свищов, Павликени, специализираната белодробна болница и кардиоклиниката във Велико Търново. Към колегите си се присъединяват и Центърът за спешна медицинска помощ и филиалите му в областта, Дружеството на лекарите в Полски Тръмбеш и Стражица, Домът за медико-социални грижи за деца в Дебелец, Медицински център „ХЕРА-2000“ за специализирана АГ-помощ във Велико Търново и др.

За последните около три години случаите на нападения над работещи в здравната система у нас са над 600. В същото време осъдените са едва трима-четирима, коментира преди дни данните д-р Венцислав Грозев – председател на БЛС, по повод проявената агресия над д-р Албена Гагова от „Шейново”. Той призовава и за прилагане на цялата мощ и сила на закона спрямо подобни деяния.

Протестните действия на медиците в областта организира РК на БЛС във Велико Търново в партньорство с Териториалния координационен съвет на федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ и Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в старата столица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов