Супер модерен филтър за 10 млн. лв. монтира „Кроношпан”

Животът

09-07-2017, 11:00

Снимка:

Кроношпан

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

7 пъти под нормата замърсявания гарантира новото съоръжение, пускат го през септември

Новият супер модерен мокър електрофилтър на стойност 10 млн. лв. вече е доставен в компанията „Кроношпан” във Велико Търново. Съоръжението пристига, натоварено на едрогабаритна техника от Белгия, и е без аналог в света. От идната седмица започва монтажът му, като плановете са да заработи до средата на септември. Старата очистваща инсталация на фирмата, която е на повече от 40 г. и бе наследена от „Дървообработване ВТ“, отива за отпадъци. От „Кроношпан“ разясняват какъв ще бъде прекият ефект върху околната среда след завършване на мащабната инвестиция. В момента на кубичен метър въздух са допустими до 200 мг въглеводороди. С пускането в експлоатация новото съоръжение ще гарантира максимум до 30 мг въглеводороди на кубичен метър, а това е близо седем пъти под допустимите норми в момента.

В концепцията на „Кроношпан“ за модернизация и обновяване на технологичния парк е заложено въздействието върху околната среда да бъде намалено до два пъти и вече да няма никакви замърсявания.

Мокрият електрофилтър е най-добрата налична техника за очистване на емисиите, отпаднали от сушенето на дървесни частици в сушилните. Той е сложно пречиствателно съоръжение, съвместяващо функциите на оросяван скрубер в долната част и електрофилтър над него, интегрирани в едно съоръжение.

В момента елементи за новия филтър се доставят поетапно във Велико Търново, тъй като транспортирането им изисква специална организация на движението, частично затваряне на пътища и ескорт.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов