Зам.-министър Амелия Гешева: „Сцена на вековете“ е един от най-значимите фестивали в България“

Мисия

09-07-2017, 09:44

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриха второто издание на Летния сезон на българските оперни театри

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков и директорът на Държавна опера-Бургас Александър Текелиев откриха второто издание на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, съобщи Общинско радио. Преди зрителите да се пренесат в пленителния свят от кантантата „Кармина Бурана“ и балета „Болеро“, те бяха приветствани от официалните лица в съботната вечер. „Mястото, където се е намирал дворецът на династията Асеневци, 830 години по-късно е средище на един от най-високите и добри образци на високото българско сценично изкуство. Използвам възможността да благодаря на всички творчески екипи от българските оперни театри в Пловдив, Стара Загора, Варна, Русе и Бургас, както и на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“-Велико Търново за креативността, отзивчивостта и готовността да покажат тук своите най-добри спектакли. В продължение на два месеца най-добрите оперни артисти ще радват не само българската публика, но и многобройните зрители от цял свят. Ние всички ще запазим в сърцата си незабравим спомен за това престижно събитие. На добър час!“, подчерта Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Община Велико Търново.

„Вълнувам се да бъда в Търново на място, където всеки един камък пази история – историята на българския народ и въжделенията му за свобода и независимо отечество, и в същото време – въжделенията му за това от народ да стане нация. И то благодарение на културата и духовността! Мисля, че сме длъжни първо да благодарим на кмета Даниел Панов и на цялата Общинска администрация, на хората, които стоят зад идеята този фестивал да се случи, защото всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще. Така че днес на Царевец се срещат миналото и бъдещето и се случва един от най-значимите фестивали не само в културния календар на Велико Търново, а в културния календар на България. Той става възможен благодарение на ежедневните усилия, труда, емоциите, таланта, които носят изпълнителите от всички държавни оперни театри в страната. Затова им пожелавам крепко здраве, никога да не се отказват от това, което обичат да правят, защото срещу тях са очите на благодарната публика, готова да ги аплодира. А това е най-голямата награда за всеки творец. Уважаема публика, вярвам, че през следващите дни на фестивала вие тук ще преживеете прекрасни емоции от срещата си с българското класическо изкуство, с таланта на нашите творци. На добър час на фестивала, нека той бъде незабравим за всички, които участват и са негови посетители“, заяви заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

„Община Велико Търново е пример за това как се прави културен туризъм, как се правят авторитетни форуми на голямото, съвременно изкуство“, акцентира при откриването Александър Текелиев, директор на Държавна опера-Бургас.

Второто издание на Летния сезон на оперните театри „Сцена на вековете“ в рамките на два месеца предлага жанрово многообразие от класически заглавия и съпътстващи събития за своята публика. Всички спектакли са с начален час 21, а подарък от Общината и кмета Даниел Панов е аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов-звук и светлина“, който се излъчва безплатно след всяко представление.

Повече за предстоящите спектакли и съпътстващите събития в рамките на фестивала, може да прочетете тук.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)