В събота Старозагорската опeра представя „Лучия ди Ламермур” в „Сцена на вековете“

Велико Търново Лайф

11-07-2017, 16:19

Снимка:

архив, Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зам.-министър Амелия Гешева: „Сцена на вековете“ е един от най-значимите фестивали в България“

      Държавна опера-Стара Загора ще представи на 14 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново своята уникална продукция на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. Това е вторият спектакъл от тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“, който продължва два месеца – от 8 юли до 8 септемри.

       „Лучия ди Ламермур“ се нарежда сред безспорните белкантови образци. Премиерата на операта е през 1835 г. в Неапол. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието на изпълнителите и на публиката повече от 180 години.

       Спектакълът на Старозагорската опера на Царевец се посвещава на 220 години от рождението на гения Гаетано Доницети. Търновци и гостите на старопрестолния град ще видят в главните роли блестящ солистичен състав. Ирина Жекова ще се превъплъти в сложния образ на Лучия. Иван Кабамитов ще се представи в ролята на нейния брат Енрико Аштън, Назар Тацишин (Украйна) ще бъде в ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо, Пламен Кумпиков ще пресъздаде ролята на Раймондо. Участват още Александър Баранов (Артуро), Пламен Долапчиев (Нормано), Михаела Берова (Алиса), оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

       Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор e Огнян Драганов, сцeнографията е дело на  Димо Костадинов,  художник на костюмите - Салваторе Русо (Италия), а диригент на хора - Младен Станев.

      „Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

Във II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново. Следващите заглавия в афиша на фестивала са 21 юли – „Котки“, мюзикъл от Андрю Лойд Уебър; 28 юли – „Цигански барон“, оперета от Йохан Щраус; 4 август – „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев; 11 август – „Манон Леско“, опера от Джакомо Пучини; 19 август - „Норма“, опера от Винченцо Белини; 26 август – „Селска чест“, опера от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела; 5 септември – „Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.

       Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 

       Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов