Рекордните 80 представления са изиграли за полугодието артистите от МДТ „Константин Кисимов“

Животът

12-07-2017, 08:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приходите от тях възлизат на близо 78 000 лв.

Рекордните 80 представления са изиграли за първите шест месеца на 2017 г. артистите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Спектаклите са били аплодирани от 14 200 души публика, а приходите от тях възлизат на близо 78 000 лв.

По брой изиграни спектакли, приходи от продажба на билети и зрители сме надминали същия период на 2016 г., посочи директорът на театъра Васил Вълчев. Тогава сме приключили полугодието с близо 76 000 лв. приход, постигнат от продажбата на 76 спектакъла. Зрителите тогава са били 12 470. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите до края на годината, дори да го увеличим, каза още театралният шеф.

От началото на годината артистите от МДТ са изиграли 47 спектакъла в турне пред близо 9400 зрители. Със своите заглавия търновският театър е гостувал в 26 града в страната, като в Плевен, Шумен, Габрово, Ловеч, Монтана, Стара Загора, Казанлък, Троян, Видин, Враца и др. публиката вече познава повечето заглавия от афиша на драматичната и оперетната трупа. На сцена във Велико Търново актьорите са излизали с 33 представления, а публиката е над 4800 души.

Детските спектакли "Четиримата близнаци" и "Карлсон и дребосъчето" са най-играните представления за шестмесечието, като първото заглавие е поставяно 12 пъти, а второто - десет. С по осем представления в Топ 3 се нареждат постановката "Тартюф" по Молиер и оперетата "Цигански барон" на Йохан Щраус. Най-големи приходи на театъра досега са донесли "Цигански барон", "Четиримата близнаци" и "Тартюф".

С две премиерни заглавия на драмата приключва активния творчески сезон МДТ. На 120-годишнината от рождението на патрона на театъра Константин Кисимов беше посветен спектакълът "Хъшове" по мотиви от повестта "Немили-недраги" на Иван Вазов. Преди това трупата постави "Тартюф“ по Молиер. Концерт-спектакълът "Музикални копнежи" е новото предложение в афиша на музикалния състав. На празника на града 22 март те посветиха симфоничен концерт с избрани произведения на Моцарт, Вебер, Щамиц, Росини и Менделсон.

Артистите вече репетират активно мюзикъла "Криворазбраната цивилизация" по текст на Добри Войников и музика на Дечо Таралежков, а премиерата ще бъде през септември. За режисьор на новата постановка е поканен Борислав Дюлгеров, когато търновската публика познава от спектакъла "Службогонци".

За втора поредна година юли и август търновския театър няма да почива, а ще играе активно в цялата страна, сподели Васил Вълчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов