100 души от три континента идват на летния семинар по български език във ВТУ

Животът

12-07-2017, 13:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сред гостите са съдия от Германия, адвокат от Украйна и журналист от Русия

С традиционни ризи от български народни носии и пояси ще бъдат пременени участниците в тазгодишното 40-то издание на Международния летен семинар по български език и култура, който стартира на 17-ти юли във ВТУ. Сувенирните одежди са вече готови и ще бъдат подарени на всички гости, които ще вземат участие в Националния летен събор „Болярска среща”.
Това ще бъде само малка част от богатата програма на Международния летен семинар, който тази година събира 100 души от три континента. Във Велико Търново ще пристигнат гости от Европа, Азия и Америка, които са представители на 32 държави. Най-младите участници са три 19-годишни студентки: Мое Удагава от Япония, Джорджиана-Габриел Занеску от Румъния и Диана Бартиш от Украйна. Най-възрастният участник е Уоутър Елиът на 66 години, който е и рекордьор по посещения на семинара. Англичанинът има зад гърба си вече 9 участия, а 1/3 от всички гости са участвали в предишни издания на форума. За втора година във ВТУ ще пристигне и ирландската писателка Елиш Ауквист. Сред гостите са още съдия от Германия, адвокат от Украйна и журналист от Русия. На 17-ти юли пристига и една двойка, която е свързала живота си благодарение на Международния летен семинар през годините. Това са Даренка и Хогер фон Раух Даренка е чехкиня, а Хогер е германец. В семинара по традия ще се включи и тайванеца Мен Шин Цай, който също среща своята половинка Наталия във Велико Търново. За съжаление тази година няма да може да дойде италианското семейство Джани и Мария.
Тържественото откриване на форума е насрочено за понеделник от 10.30 часа в Аулата на университета. За пета поредна година Берковската духова музика ще изнеса програма, а музикантите ще бъдат подгрявани от местни таланти, които са студенти на проф. Сребра Михалева.
Обучението включва практически занимания по български език и 8 специализирани семинара. Те са съобразени с интересите на участниците. Най-желан е семинарът по съвременно българско кино. Предвидени са прожекция на съвременните заглавия „Летовници” и „Докато Ая спеше”, а лектор ще бъде режисьорът Станимир Трифонов. Семинар по съвременна българска литература е другият особено желан модул, за който специално във Велико Търново ще пристигне писателят Емил Андреев. Предвиждат се специализирани семинари по българско изобразително изкуство и литература, български фолклор и българска етнография. За участниците, които не знаят български ще има и специализирани семинари на английски за история и култура на България.
Кръгла маса „Актуални проблеми на българистиката и славистиката ще се проведе в рамките на семинара още на 19-ти юли. На следващия ден организаторите са включили в програмата изучаване на български народни танци и песни. Тазгодишните екскурзии ще бъдат до Арбанаси, където всички ще се включат в автентичната българска сватба с народните си носии, както и до „Етъра”, Трявна,  Троянския манастир и с. Орешак. В програмата има още нощ на българската кухня и нощ на интернационалната кухня.
И тази година по традиция всички участници ще посетят българското Черноморие. Те ще отседнат в курортния комплекс Албена, а на 6-ти август ще отпътуват за Велико Търново.
Близо 20 семинара помни и настоящият ректор на ВТУ, който към този момент е директор на форума. Проф. Христо Бонджолов си припомни най-хубавите мигове през годините. Той сподели, че преди 10-ти ноември участниците били затворени в обособена общност и се ползвали с привилегиите да пият кола и вносна бира В това също имало чар. Сега форумът е много по-отворен и броят на участниците надминава софийския летен семинар, споделя проф. Бонджолов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов