Над 700 000 фиданки ще произведе СЦДП тази година

Мисия

15-07-2017, 12:19

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Площи от близо 3000 дка ще бъдат залесени с тях

723 000 броя фиданки са заложени по разчет за производство в разсадниците на Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/ - Габрово. 250 хиляди от тях са топола, 50 000 бр. са семенни иглолистни фиданки, а останалите - семенни широколистни. Отглеждат се в разсадниците към териториалните поделения в Горна Оряховица, Свищов, Русе, Силистра, Разград и Стоките. 
Произвежданите от СЦДП фиданки гарантират предстоящите залесителни мероприятия и покриват изцяло нуждите на предприятието от посадъчен материал през есента и следващата пролет. Така през 2017 г. ще се залесят общо 2914 дка, като това вече е направено на 489 дка. 
Фиданките от вида топола ще бъдат засадени на площи в обхвата на горските стопанства в Свищов, Русе, Тутракан, Каракуз, Силистра и Кубрат. С иглолистни фиданки ще се залесят територии край Габрово, Плачковци и Велико Търново, с широколистни – край Габрово, Плачковци, Разград, Силистра, Сеслав, Елена, Буйновци и Велико Търново.
Близо 600 хиляди броя фиданки бяха произведени през 2016 г. в разсадниците на Северноцентралното държавно предприятие и общо 3 548 дка бяха залесени миналата година.
27 300 декара едногодишни, двугодишни и тригодишни горски култури, създадени чрез залесяване се отглеждат към момента в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов