24 екипажа се състезават в ралито Твърдица - Елена

Спорт

15-07-2017, 16:37

Снимка:

rally-tvardica.com

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Вижте всичко важно за трасето, затворените пътни участъци и часове на стартовете

С успешен старт за участниците започна тазгодишното 13-то издание на рали „Твърдица-Елена“. През арката преминаха 24 от 25-те заявени екипажа, превръщайки церемонията по откриването в един истински празник.

В събота екипажите преминават 33 състезателни километра, разделени на три специални етапа. Първият етап за деня СЕ1 „Твърдица“ (23.55 км), стартира в 17:20 ч.  От 18:30 ч. екипажите преминават през вторият предвиден за 15 юли етап „Боров Дол“ (7.60 км). Последен етап за деня е СЕ3  „Хюндай“, чийто старт е от 19:10 ч.

През втория състезателен ден (неделя 16-ти юли) на пилотите предстои да преминат нелеките почти 100 състезателни км през Елено-Твърдишкия Балкан, достойни за формат на световния рали шампионат, за да стигнат отново до подиума на официалната арка.

Скоростният етап 4 - "Чумерна" ще бъде просто една загрявка за екипажите преди сериозният -"Буйновци" (скоростен етап 5, 19.90 км), който ще стартира в 9.30 часа от разклона за хижа „Чумерна“ и ще финишира малко преди село Буйновци (разклона за с. Папратлива). Следват две преминавания на абсолютно новия за ралито етап "Лазарци" с дължина 5.6 км.

Стартът на първото преминаване  е в 10.20 ч. в неделя в края на село Лазарци в посока Елена до бившия стопански двор. След първото преминаване  следва време  за обслужване в изнесена сервизна зона на плаца на Автогара Елена, след което автомобилите се изнасят по републиканския път III 662 Твърдица-Елена, преминават през с. Буйновци и  следва второ преминаване на етап „Лазарци“ с начало 11.45 ч., след което предстои едночасово прегрупиране в центъра на гр. Елена на пл. „Иларион Макариополски“ (горен площад) от 11.30 ч. до 12.40 ч., където зрителите ще могат да разгледат колите отблизо.

След почивката в Елена на екипажите ще карат "Елена-Твърдица" 29 км, чийто старт е в 13.20 ч. на разклона за „Папратлива“, и така нареченият "Power stage" - етап "Предела" (24 км), като стартът на същия е отново на разклона за хижа "Чумерна", но този път спускането е към Твърдица.

Финалът и награждаването на победителите в ралито ще бъде на 16 юли(неделя) от 16.30 ч.   в центъра на град Твърдица.

ВАЖНО ЗА ГРАЖДАНИТЕ!

•    Републиканският и общинският път, на които ще се провеждат скоростните етапи ще бъдат затваряни един час преди старта, а отварянето им ще се извърши след преминаване на специализиран автомобил с карирани флагове, сигнализиращ край на етапа, като часовете за затваряне са както следва:

СЕ 5 БУЙНОВЦИ – от 8.30 ч. до 10.30 ч.,

от 10.30 ч. до 12.20 ч. проходът ще бъде отворен

СЕ 6/7 ЛАЗАРЦИ – от 9.20 ч. до 12.30 ч.

СЕ 8 ЕЛЕНА-ТВЪРДИЦА – от 12.20 ч. до 14.30 ч. , след този час проходът ще бъде отворен от северната страна,  до билото на планината (Предела)

След приключване на СЕ 9 ПРЕДЕЛА (на територията на  област Сливен),  чийто старт е от 15.13 ч., проходът ще бъде отворен и в южна посока (от билото на планината - Предела на юг към град Твърдица)

• Обходен маршрут за затворения участък от републиканския път Твърдица-Елена в участъка попадащ на територията на община Елена е: с. Буйновци – с. Лазарци - с. Илаков рът – с. Руховци - с. Марян - път Елена -Сливен.

• Обходни маршрути за затворения участък от общински път Елена-Лазарци-Мийковци в участъка с.Лазарци  - гр. Елена са:

Вариант 1 – (през с. Буйновци) път  Елена-Твърдица-Буйновци-Нешевци-Лазарци;

Вариант 2 – (през с. Руховци) път  Елена- Сливен – с. Руховци – с. Илаков рът – с. Хъневци – с. Лазарци;

• За времето за обслужване в изнесена сервизна зона на плаца на Автогара Елена автобусите ще паркират и ще обслужват гражданите под автогарата, както следва:

16 юли, неделя – от 9.30 ч. до 12.30 ч.

• Във връзка с прегрупирането на горния площад в град Елена и формиране на техническа зона, площадът ще бъде затворен за МПС от събота  вечерта след 22 часа.

От Община Елена напомнят на всички любители на автомобилния спорт да спазват указания, разпореждания и инструкции на длъжностни лица, отговарящи за организацията на ралито, както и всички мерки за безопасност, за да няма неприятни ситуации  и автомобилната надпревара да достави емоции и наслада за участници и публика.

Дължината на ралито е 295 км, от които 130 км са състезателни и са разделени на 10 скоростни етапа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов