Докторантка от ВТУ написа книга за обичаите и народните песни в село Сушица

Животът

16-07-2017, 08:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В изданието е отредено място и на обреда „мъжка сватба”

Книгата „Народни песни и обичаи от село Сушица през XXI век” представи във Велико Търново Диляна Стоянова. 21 автентични песни от великотърновското село и обреди, които се практикуват и днес, са събрани по страниците на книгата. Стоянова е докторант във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и преподавател в катедрата по музика на Педагогическия факултет. Как жителите на с. Сушица са празнували Лазаровден, Коледа и Бъдни вечер, любопитни подробности за обичая „мъжка сватба” и „мена” ще разберат читателите на книгата. Тя е двуезична, издадена е на български и английски език. Сред интересните разкрития на авторката е фактът, че преди десетки години в празника Лазаровден в с. Сушица са се включвали мъже. Те са носели кошниците на лазарките, а тази информация на писателката е дала 85-годишна дама от селото. Диляна Стоянова се запознава и със свещеника в с. Сушица, който е родом от населеното място. Той си спомня за жетварска песен, която навремето е пяла неговата баба. Автентичната песен е публикувана в книгата. В изданието е отредено място и на обреда „мъжка сватба”, с който е известно селото. Дори и днес той се пресъздава по абсолютно същия начин, както и в годините назад, информира ни Стоянова. Обичаят се прави само на високосна година в дните преди Сирни Заговезни.

Диляна Стоянова записва песни и обичаи от човек на човек, за да запази народната памет. Някои от текстовете авторката научава от кметицата на Сушица Димитранка Калева, която ги научила още като малко дете от баба си. Някои от песните се оказват привнесени от Тракия и Пиринска България. Диляна Стоянова стриктно е отбелязала и тези, които не са автентични, а спадат към популярния фолклор и се водят авторски. „Много е важно нашият фолклор да достигне не само до сърцата на българите, но и извън границите на България, всички хора да видят каква красота носи нашият български фолклор. А фолклора на Сушица бих описала като палитра от красиви мелодии”, сподели Стоянова.

Последната книга за село Сушица е издадена през 1968 година. Това амбицира Диляна Стоянова да събере в ново издание моменти от традиционния български фолклор, които все още пазят жителите на  населеното място.

Книгата „песни и обичаи от село Сушица през XXI век” може да бъде намерена както в читалището в селото, така и в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. Разпространява се и в интернет.

Диляна Стоянова е родена в Шумен. Започнала да пее, когато била едва на 4-годишна възраст. Завършила е средното си образование в Котел, със специалност народно пеене, след това и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в момента е докторант към катедра „Музика“, към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Като вокалист-изпълнител Диляна е представяла българската народна песен в Италия, Сирия, Холандия, Северна Ирландия и др. Била е ръководител на фолклорно трио „Ведира“, с което участва в Старопланинския събор „Балкан фолк“. Има и записи в БНР.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов