Търновци аплодираха новия документален филм за Левски

Мисия

16-07-2017, 09:00

Снимка:

РНБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във филма участва и великотърновският историк покойният вече проф. Иван Стоянов

Премиерата на новия документален филм за Апостола със заглавие  „Лъвский: Европеец в Българско” беше представена във Велико Търново във филиал „Славейче” на РНБ „П.Р. Славейков”. Във филма участва и великотърновският историк покойният вече проф. Иван Стоянов. Със свои коментари в документалния разказ се включва и преподавателят от Софийския университет проф. Пламен Митев. Интересни факти за Левски споделят още уредниците от музеите в Карлово и Ловеч – Дора Чаушева и Теодор Тончев. В ролята на Апостола се превъплъщава актьорът Симеон Владов, който „говори” изцяло с цитати от писма на Левски.

„Филмът е базиран на три основни теми – идеалът, парите и предателството – или както го наричаме в последната трета част на документалния филм „Народе ????” с четири въпросителни. В заглавието е използвано териториалното понятие „Българско”, защото Левски така назовава Централния комитет в Ловеч, а терминът европеец е във възрожденския му смисъл – за човек надскочил времето си”, сподели режисьорът Искрен Красимиров, чийто проект „Незабравимата България” продуцира творбата. За финансирането й са набрани средства от физически и юридически лица, Общини и фирми.

„ Левски се превърна в живия идеал. Хората го обикнаха и тръгнаха след него. Време е да разпознаваме праведниците си приживе”, казва още режисьорът. Той сподели, че в екипа на документалния филм са сценаристите Илияна Минковска и Красимир Стефанов – журналисти в БНТ, операторът Атанас Атанасов, художничката Неда Малчева, чието дело е анимационната част, дизайнерът Георги Врабчев, станал известен с 3 D портретите на Левски и Ботев, гримьорката от Народния театър „Иван Вазов“ – Антония Апостолова, която с професионализма си има заслуга за „истинския“образ на Левски.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов