Малък драматичен театър „Старостолица” представя спектакъла „Покаяние”

Велико Търново Лайф

16-07-2017, 13:00

Снимка:

театър Старостолица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерните дати за спектакъла във Велико Търново са 18 и 20 юли

На 18 юли отбелязваме 180 години от рождението на Васил Левски. Свой принос в националните чествания прави и Малък драматичен театър „Старостолица” с представлението „Покаяние” по пиесата „Великденско вино” на носителя на тазгодишната награда „Аскеер“ за цялостен принос в театралното изкуство Константин Илиев. Един изключително интересен текст за делото и съдбата на Левски, изговорени от противоречивия образ на поп Кръстьо.

Режисьор на постановката е Георги Василев, а в ролята на поп Кръстьо Никифоров влиза актьорът от МДТ „Константин Кисимов” Иван Митев. Премиерните дати са две – на 18 и 20 юли, от 19:00ч. в РНБ „П. Р. Славейков”, а по време на спектакъла ще бъдат представени и двете книги на Иван Митев, посветени на театралното изкуство във Велико Търново.

През 1976г. Иван Митев е студент в първи курс в тогавашния ВИТИЗ и открива текста на Константин Илиев, който силно го докосва. На пишеща машина прави своя обработка на „Великденско вино” и си обещава, че някой ден ще постави моноспектакъл по пиесата. След цели 41 години Иван Митев вади пожълтелите листове от студентските си години и преди шест месеца, заедно с режисьора Георги Василев, започват репетициите на „Покаяние”.

„Този текст стана част от моята същност. Работата ми по него вървеше паралелно с писането на двете ми книги за търновския театър. Това беше и основната идея – да се получи една трилогия. Първо излезе книгата „Театърът, наречен „Надежда“, после „Хроники от едно театрално столетие“, а сега и премиерата на спектакъла „Покаяние”, сподели за Общинското радио Иван Митев.

Както за всеки българин, така и за Иван Митев Левски е съкровена тема. Актьорът споделя, че в рода му има много хора, патриоти, свързани с революционното движение – участници и в Тайните революционни комитети, и в Априлското въстание. Иван Митев изигра роля и във филма на Максим Генчев „Дякон Левски” (2015) .

Нашият град е силно свързан с живота и делото на Левски, твърди Иван Митев.

„Любопитно е, че Апостола гледа първото представление на търновското читалищно театро – „Геновева”. Тогава той взема категорично решение, че вярва на тези млади хора. Дори има запазени исторически записки на Христо Иванов – Големия, в които пише, че са го разхождали из града, гледал театрото, а след това са се събрали младите момчета да говорят за нуждите на народа. Знаем, че Левски прекарва и няколко от последните си дни в килиите на Търновския затвор. Интересен факт е, че лекарят Стат Антонов е търновецът, който последен вижда Левски жив. Търново е свързано с Левски, затова за мен беше ясно, че трябва да направя този спектакъл и неговата премиера трябва да е точно сега – за 180-годишнината от рождението на Апостола“, споделя развълнуван актьорът.

Още през 1984г. Иван Митев прави постановката в Драматичния театър в Търговище. За съжаление, тогава спектакълът е свален. Но основната му идея за поставянето си остава – в обработката на текста липсва втората роля – немия Гечо. „Хората в салона са Гечо, те са българите. Заради промените по текста си позволих да сложа и друго заглавие – Покаяние, защото именно покаянието е акцентът в този спектакъл. Но това е една изключителна пиеса, а Константин Илиев е гениален драматург”, казва Иван Митев.

По време на спектакъла ще прозвучи и една от любимите песни на Дякона – „Отдавна ли си, момне ле, Калугерица”.

Песента може да чуете тук, в изпълнение на Мария Колева и вокална формация „Аква-Делиа” от музикалния филм на БНТ „Копнения”:

Премиерните дати за спектакъла „Покаяние” във Велико Търново са 18 и 20 юли, но идеята на Иван Митев и Георги Василев е постановката да бъде представена и в други градове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов