Над 200 изпълнители от 9 държави пристигат в Търново за 20-то издание на Международния фолклорен фестивал

Мисия

19-07-2017, 13:05

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само за самолетни билети на участниците от чужбина организаторите са платили над 100 000 евро

Над 200 изпълнители от 9 държави ще се изявяват на сцената на 20-то юбилейно издание на Международният фолклорен фестивал във Велико Търново. Събитието се организира от Национална секция на CIOFF, Фондация „Международни фолклорни фестивали” и Община Велико Търново на територията на старата столица и съседни области. Фестивалът е удостоен със статут „Фестивал на CIOFF” през 2000 г.

"Фестивалът се утвърди като най-мащабното фолклорно събитие в Югоизточна Европа с участие на професионални ансамбли от всички континенти", заяви президентът на фестивала Емил Павлов.

Той отбеляза, че за изминалите две десетилетия на фестивалните сцени са се представили 249 ансамбъла от 106 страни от 5 континента. Пред родната публика са пяли и танцували 211 български състава. Пред повече от 556 000 зрители са изнесени над 567 концерта.

Тази година в проявата ще се включат ансамбли от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия, Чили и България. Само за самолетни билети на учстниците от чужбина организаторите са платили над 100 000 евро.

Концертите ще се провеждат на открито в Летния театър в парк "Марно поле" в старата столица от 20 часа. Във фестивалната програма са залегнали 25 концерта в градовете Велико Търново, Добрич, Дряново, Казанлък, Трявна и други градове.Зрителите ще могат да се насладят на изкусни певчески и танцови изпълнения, музика на редки инструменти и богата палитра от багри на носии.

В старата столица ще се проведат 8 концерта, а останалите 17 спектакъла ще са в Дряново, Трявна, Добрич, Поморие, Казанлък, Ловеч и други градове. За трета поредна година ще се проведе и Международна научна конференция „Нематериалното културно наследство – приемственост между поколенията, опазване и предаване, ролята на „старите поколения” и „новите поколения” – добри практики”. Форумът ще е с представяне на 3 лекции и обсъждане по темата. Събитието се организира съвместно с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО. За лектори са поканени водещи специалисти, работещи в областта на опазване на нематериалното културно наследство.

„Тази година отново сме предвидили вечери на традиционната кухня. Ще има сръбска, колумбийска и вечер на Перу. В неделя, на 23 юли, ще се проведе традиционният конкурс „Мис Фестивал 2017”. В специална експозиция ще представим историята на фестивала в снимки, картини и сувенири на страните, участвали във всички издания на фестивала до сега. За 16-ти пореден път сме организирали Арт пленет за млади художници – студенти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който цели да популяризира идеята за опазване на Нематериалното културно наследство сред повече млади хора. Пленерът е с конкурсен характер и има награден фонд. В него ще се включат 10 студенти. Предвидили сме томбола с награди", разясни Емил Павлов.

ХХ-ят Международният фолклорен фестивал-Велико Търново се провежда под патронажа на Министерство на културата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов