Започва санирането на първия блок в Павликени

Велико Търново Лайф

20-07-2017, 08:29

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общата стойност на сключения договор е в размер на 585 882,82 лв. без ДДС

Започва санирането на първия панелен жилищен блок в град Павликени. Договора за инженеринг подписаха кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и Кирил Иванов, управител на  фирмата-изпълнител на дейностите по инженеринга - „КИДАТ ГРУП” ЕООД. Подписването на договора се извърши в присъствието на председателя Евгени Димитров и Иванка Иванова – член на Сдружение на собствениците „Кирил и Методий”№1”

Сградатапредмет на енергийно обновление, е жилищен блок с адрес в град Павликени, ул. „Св. Св. Кирил и Методий” № 1. Неговата РЗП е 5000 кв.м., а отопляемият обем – над 11 000 куб.м.  Жилищната сграда се състои от 4 броя едропанелни блок секции, строена е в периода 1982-1984 г. В четирите входа има общо 66 апартамента. Носещата конструкция на всяко от телата е сглобяема стоманобетонна безскелетна, състояща се от гредостени (панели) и монолитно изграден нулев цикъл също от гредостени върху фундаментна плоча – отговаряща на конструктивна система ЕПЖС .

Според договора проектирането трябва да е готово за 20 календарни дни, а строителството - за 90 календарни дни.

Общата стойност на сключения договор е в размер на 585 882,82 лв. без ДДС.

Строителството се реализира по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с основна цел - чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот на живущите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Мерките за изпълнение на строително-монтажни работи са предписани в техническото и енергийно обследване на сградата. Те включват топлинно изолиране на външните стени на сградата; на покрива и на пода; подмяна на дограмата със системи от PVC профили и стъклопакети; и енергийно ефективно осветление на стълбищните клетки.

Техническото изпълнение на строителството се базира на видовете СМР, определени с инвестиционния проект за конкретната сграда и основаващи се на проектните технически решения на проектанта.

С изпълнение на енергоспестяващите мерки сградата  ще попадне в клас С от скалата на енергопотребление, съгласно Наредба № 7 от 2004 г.  Установен е потенциал за намаляване на действително необходимите разходи за сградата с 978 674 kWh/година с екологичен еквивалент 50,24 тона спестени емисии СО2.

Изпълнител на дейностите по строителен надзор и инвеститорски контрол по време на строителството ще бъде избран до края на месец юли тази година.

Община Павликени има сключен договор  с още едно сдружение на собственици. За втората сграда е подадено и регистрирано искане за сключване на договор с Българска банка за развитие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов