Илинден е! Не се работи и не се влиза във вода, гласи поверието

Велико Търново Лайф

20-07-2017, 09:11

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Свети Илия е покровител и на кожарите, грънчарите и пивоварите

На 20 юли е празника Св. пророк Илия. Според житието на светеца 900 години преди идването на Христос той предрекъл събитието. Единствен от всички светии, неговият живот на земята не свършва със смърт. Според преданието, както вървял Св. Илия с ученика си Елисей, огнена колесница с впрегнати огнени коне минала покрай тях и светията бил отнесен на небето.

Обикновено иконите изобразяват възнесението на Св. Илия с колесница. От двете му страни са архангелите Гавраил и Михаил, встрани от тях – апостолите Петър и Павел и евангелистите Йоан, Матей, Марко и Лука.

Народът ни се е научил най-чинно да умилостивява най-страшните си светци, тези, които люто могат да се сърдят за прегрешенията и тежко да наказват, а св. Илия е един от тях. Прави се молебен за дъжд и плодородие.
Вярва се, че св. Илия може да лекува, затова мнозина държали осветената му икона до болния – дано да се вдигне и да оздравее. Вечерта срещу празника се дават и обещания за болния. На Илинден не бива да се работи – инак гръм ще удари човека или житата ще подпали. Ако на Илинден светецът гърми и трещи, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво, което все пак е някакво утешение. 

На този ден, освен че не бива да се работи, не трябва да се влиза и във вода. Вярва се, че морето се преобръща и взима за курбан на светията всеки влезнал във водите.
Свети Илия е покровител и на кожарите, грънчарите и пивоварите.
Имен ден имат всички носещи името на светията: Илия, Илиян, Илияна, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни на тях.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов