Рускиня дари иконостас за храмовия празник на Плаковския манастир "Св. Пророк Илия"

Мисия

20-07-2017, 11:55

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Монаси от Видин донесоха частица от мощите на руската светица Матрона Московска

Монаси от няколко епархии – Видинска, Софийска и Великотърновска, изпълниха църковна служба и бдение в нощта срещу Деня на Свети Пророк Илия в Плаковския манастир край Велико Търново. Светата обител носи името на светеца. Великотърновският митрополит Григорий също посети средновековната обител, основана по времето на Второто българско царство през 1280 година и благослови миряните. Специално за службата и за храмовия празник от Видинската епархия – от катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, бе донесена частица от мощите на руската светица Матрона Московска заедно с благословията на митрополит Дометиан.

Още в 20 часа в сряда започна малкото повечерие, изпълнено от монасите от Видинска епархия, от игумена на Църногорския манастир „Свети чудотворци Козма и Дамян“ архимандрит Никанор, от йеромонах Стефан от Троянския манастир, от домакина – игумена Геврасий, в съслужение със свещеници. В службата с църковни песнопения се включиха и студенти от Богословския факултет на Софийския университет.

Миряни от цяла България изпълниха храма и се наредиха да се поклонят пред иконата на Света Матрона Московска и пред нейните мощи. Счита се, че молитвите пред иконата на светицата помагат за изцеление от различни болести, за благополучие на семейството и децата, предпазват от природни стихии и дори финансови проблеми, помагат и при сърдечните дела.

Велкотърновският Владика благослови вярващите, пристигнали отблизо и далеч за нощното богослужение. Тържествено бе изнесена и храмовата икона на Свети пророк Илия, църквата бе окадена с тамян от Израел.

За храмовия празник бе получено и дарение от руската дарителка Лидия Петровна, която отдавна подпомага манастира – протоскинитарий / малък иконостас/, за който в момента се изработва икона на Света Богородица Скоропослушница с обков.

Храмовият празник започна със Света Божествена литургия. В манастира се стичат стотици миряни от околността и по-далечни райони. На вярващите ще бъде раздаден и курбан.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов