Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси през уикенда

Мисия

21-07-2017, 10:36

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази вечер започва Националният фолклорен събор „Болярска среща“

Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната тази неделя сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който започва днес и ще продължи до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен, а откриването е в 18,00 ч. днес край конната база до с. Арбанаси. Самата венчавка ще бъде в неделя от 14,30 ч.

4500 гости очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са пременени в автентични носии от XIX век.

200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси. На трапезата за гостите на сватбата ще бъдат сервирани боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, както и други български ястия. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.

Организаторите и младоженците ще опитат да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната трапеза е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов