Българо-румънски проект цели насърчаване на мобилността на труда в двете държави

Животът

22-07-2017, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От българска страна участват областите Велико Търново, Силистра, Русе и Добрич

Представители на Стопанска камара-Велико Търново, Камара на търговията, индустрията, навигацията и земеделието – Констанца и Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес представиха във Велико Търново своя проект „Изграждане на устойчив модел и партньорска мрежа за подкрепа на заетостта и мобилността на работната сила в трансграничната зона България-Румъния“, по европейската програма Interreg V-A Румъния-България. Бюджетът на проекта е 593 492,79 евро, като европейското финансиране е 504 468,87 евро. Периодът на изпълнение е 2 години и ще приключи през април 2019 година. Основната му цел е да се насърчи мобилността на труда в ключови икономически сектори в областта на трансграничното
сътрудничество чрез създаване на условия за баланс между търсенето и предлагането на пазара на труда. Проектът обхваща четири области от България и четири от Румъния. От българска страна са областите Велико Търново, Силистра, Русе и Добрич, а от Румъния – Констанца, Кълараш, Долж и Мехединци.
Целевите групи, които ще обхване проекта, са няколко – активното население в трансграничната зона България-Румъния - около 2 125 600 души, неактивно население и безработни лица в същата зона – приблизително 400 000 души и не по-малко от 500 частни компании. Очакваният ефект от реализацията е да се създадат условия за устойчиви работни места, за кариерно развитие и повече възможности за трудова заетост, както и да се насърчи трудовата мобилност. Томчо Томов, директор на Националния център за оценка на компетенциите в Българската стопанска камара очерта някои от основните дейности по проекта. „Чрез проекта целим да идентифицираме ключовите икономически сектори с потенциал за трудова мобилност в трансграничния район. Ще разработим компетентностни каталози на избраните предприятия с описание на основни знания, умения и компетенции, изисквани от работодателя. Предвиждаме провеждане на изследване сред поне 300 представители на целевите групи, относно възможностите за заетост, като впоследствие ще разработим и проведем електронни обучения за поне 300 представители на целевите групи. Ще проведем и обучения за HR специалисти от България и Румъния с цел подобряване на уменията им за подбор на работна сила от другата страна на границата. В рамките на проекта ще разработим и поддържаме обща база данни с полезна информация за работещите лица и работодателите от двете страни на границата и ще проведем кампания по повишаване на осведомеността относно възможностите за заетост в трансграничния район България-Румъния”, обясни Томчо Томов.

По време на представянето на проекта присъстваха и представители на румънската част от екипа. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов