Хирургът д-р Свилен Маслянков с престижни сертификати от специализация в Москва

Мисия

22-07-2017, 09:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българският медик кандидатства за членство в Асоциацията на руските колопроктологични хирурзи

С престижни международни сертификати се завърна от поредната си специализация в чужбина великотърновският хирург д-р Свилен Маслянков, който в момента работи в Александровска болница в София, съобщи Общинското радио в Старопрестолнината . Той бе на едномесечен курс в Москва след одобрение от Европейската асоциация по колопроктология. Стипендиантската програма даде възможност на българския лекар да се обучава в престижната Клиника по колоректална и ендоскопска хирургия към Първи Московски държавен медицински университет „Сеченов”. Тук д-р Маслянков работи в екип редом с колегите си от руската болница, която е изключително добре оборудвана. „ Бях включен в операционния екип още първия ден. Това ми даде възможност да се запозная с детайлите, които са важна част при хирургичните интервенции. Между източната и западната школа за лечение на онкозаболяванията на дебелото и правото черво има някои разлики. Стандартът в Европа включва манипулации на първи и втори лимфен колектор, а източната третира и т.н. трети колектор. Неопериралите го европейски хирурзи оставят възможност наличието на някакви метастази в този по-далечен регион да се долекуват с химиотерапия и лъчетерапия”, обясни д-р Маслянков.

Той сподели, че методът е приложим и у нас и би го използвал в работата си, когато случаите позволяват това.

В Московската клиника българският хирург наблюдава възможностите и на т.н. 3D хирургия, при която камерата има два обектива, оперира се с очила и това създава триизмерен образ по време на интервенцията. Такъв е ефектът и при роботизираната хирургия. Д-р Маслянков се включва по време на специализацията си и в две роботизирани операции. В руската клиника имат и много добър тренинг център за обучение с подходящи тренажори, както и възможност за дигитални симулации на различни операции и подходи.

По време на престоя си в Москва великотърновският хирург участва и в десетото юбилейно издание на Училище по колоректална хирургия с лектори от световна величина. Тридневният международен конгрес е с предшестващ курс на обучение. По време на форума д-р Маслянков научава от светила с най-съвременни постижения в лечението на заболяванията и най-важното от методите на източната и западната школа в онкохирургията при рака на дебелото черво. Българският медик кандидатства за членство в Асоциацията на руските колопроктологични хирурзи. А догодина активно ще участва и в подготовката на конгреса, който вероятно ще се проведе в София.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов