Представят историческата опера „Мария Десислава” на сцената на Царевец

Мисия

22-07-2017, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Автор на либретото е Камен Зидаров

Историческата опера от Парашкев Хаджиев „Мария Десислава“ ще представят оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Русе на 4 август от 21 часа на сцената на търновската крепост Царевец.

„Мария Десислава“ е единственото българско заглавие в афиша на „Сцена на вековете“ тази година. „То не само отговаря на обстановката, но се свързва и с годишнините, които отбелязваме през 2017 година – 820 години от коронясването на цар Калоян и годишнината от неговата смърт.
Ще имаме удоволствието да представим операта сценографски, в един по-авангарден и непознат досега начин. Операта няма да представлява един опит за автентично костюмиране, нито една музикално–историческа възстановка. Търсим една изчистена стилистика, с една модерна сценография, която да концентрира публиката, не толкова върху опитите за историческа достоверност на костюми, което по принцип е трудно постижимо, а да даде ясно изображение на емоциите, на чувствата, на взаимоотношенията на отелените герои. Всичко това ще изпъкне в една внушаваща, забелязваща се и запомняща се картина на този драматичен момент от българската история. Ще използваме и множество кинофрагменти и видео ефекти, които ще илюстрират емоциите, мислите, чувствата на хората, защото нашите герои все пак са били хора и въпреки,че са исторически личности, те са носели своя човешки характер“, заяви режисьорът Пламен Бейков.

Автор на либретото е Камен Зидаров. То е написано по пиесата „Иван Шишман“.
Действието се развива през последните десетилетия на XIV век в Търновград, на границата на Търновското и Видинското царство и в двореца на Мурад I.
„Мария Десислава“ е произведение, което носи много патриотизъм. Две са основните теми като идеи. Това е защитата на българската държава от турското нашествие и запазването на християнските ценности, което звучи много съвременно. Християнските ценности във война с фундаментализма.
България първа пада под турско робство и последна се освобождава от него. Тя пада под робство, защото е била разединена на много княжества.
Операта е пропита с много родолюбие и народностен дух.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов