Народният представител Станислава Стоянова: Спасено от закриване е училището в Караисен

Мисия

22-07-2017, 18:10

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

МОН отхвърли предложение на местната власт в Павликени

Основно училище „Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ в павликенското село Караисен няма да бъде закрито, както реши в края на май Общинският съвет в Павликени, по предложение на кмета на общината. Освен това учебното заведение е одобрено да получи статута на иновативно училище, за който е кандидатствало за учебната 2017/2018 г.

Това съобщи народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на парламентарната Комисия по образование и наука Станислава Стоянова.

Заповед на образователния министър Красимир Вълчев, с която е отказано закриването на ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, е обнародвана в Държавен вестник, информира още Стоянова. Заповедта, издадена съобразно Закона за администрацията и Закона за предучилищното и училищното образование, се основава също и на оценка от експертна комисия.

Ангажимент да съдейства за предотвратяване на исканото от местната власт закриване, народният представител Станислава Стоянова пое по време на своя приемна за жителите на община Павликени, проведена в началото на юни. Тогава за проблема сигнализираха разтревожени граждани.

След като се запозна с казуса, Стоянова бе категорична, че закриване на училището не бива да се допуска. По думите й това би засилило процеса на обезлюдяване на населеното място, а на учениците ще се налага ежедневно да пътуват до общинския център, което е 40 километра в двете посоки.

Станислава Стоянова, заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, подадоха сигнал относно проблема до министъра на образованието и науката, а решението за запазване на училището е факт след назначената по случая проверка.

„Неведнъж сме декларирали, че образованието е наш приоритет и благодаря за активната гражданска позиция на хората, които сигнализираха за проблема. Радвам се, че реагирахме навреме, за да спасим едно българско училище. Също така поздравявам общинските съветници от групата на ГЕРБ в Павликени, че не са подкрепили решението за закриване, предложено от кмета на общината“, коментира народният представител Станислава Стоянова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов