Германски меценат с българска кръв дари картина за лечението на млада жена от Елена

Животът

23-07-2017, 10:00

Снимка:

читалище Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Ернст Трифон Юде предостави от личната си колекция творба на Конрад Кисел

Германецът с български корени д-р Ернст Трифон Юде се включи в благотворителната кампания за набиране на средства за лечението на млада жена от Елена, пише в. „Борба”. Той предостави за каузата картина от личната си колекция на известния художник Конрад Кисел (1846 – 1921), а средствата от продажбата й ще отидат за Миглена Узунова, която страда от рядко заболяванe и се нуждае от лечение в частна болница в Турция. Ценната картина е изложена в Туристическия информационен център в Елена и е на символична цена от 1200 лв. „Надявам се да се намери любител колекционер, който да я оцени и да я купи”, сподели вчера дарителят.

Д-р Ернст Трифон Юде е лекар стоматолог, роден и живял в Германия. Неговата майка е българка, емигрирала в Германия през 1926 г. След години цялото семейство се връща в България, където в продължение на девет години баща му Вилхелм Карл Юде преподава германистика в Софийския университет. Д-р Юде е меценат и основните му ангажименти са свързани с различни хуманитарни мисии у нас и популяризиране на българската култура в Германия.

Освен картината, дарена от българо-германския благодетел, в информационния център в Елена са изложени и други творби, дарени от наши художници в помощ на младата жена.

Миглена Узунова, за която „Борба” вече писа, страда от болест на Фридрайх – рядко и тежко заболяване. Въпреки това тя не се предава и се бори с трудностите, като дори тази година успя да се дипломира във ВТУ. Също така работи като технически изпълнител в информационния център в община Елена и е председател на Дружеството на инвалидите в града.

Преди седмица младата жена се върна от първия си преглед в Турция, където са й направени всички прегледи и консултации преди началото на терапията със стволови клетки. С лечението й се заема един от най-известните медици в турската болница „Лив хоспитал” – проф. Ердал Карайоз, който е сред пионерите в прилагането на иновативните методи за лечение със стволови клетки.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)