Стотици еленчани се стекоха на поклонението в Къпиновския манастир

Мисия

24-07-2017, 15:22

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

То беше възстановено от община Елена преди 17 години

Стотици поклонници изпълниха двора на Къпиновския манастир „Свети Николай Чудотворец“, което показа за поредна година, че традицията, датираща от незапомнени времена е жива.

Еленчани се включиха в три лъча в поклонението, възстановено от общината преди 17 години. Пешеходците тръгнаха по един от най-живописните, но и доста труден маршрут, следващ стария път за манастира. За по-малко от 4 часа групата измина 17 км. За пореден път воля и издържливост показа 79-годишната Йорданка Аврамова, запален турист, която от 2001 година не пропуска поход до светата обител. Кметът инж. Дилян Млъзев избра да се включи в групата на велосипедистите, а за повечето участници в поклонението общината в Елена организира транспорт.

Най-хубавото агне за курбана отдели от своето стадо Иван Димитров, собственик на овцефермата в Чакали. С мерак и с над десет подправки приготвиха вкусната агнешка чорба Светослава Йорданова и Ваня Русева. Двете жени не издадоха рецептата, но е важно от ранни зори да се подкладе огъня край манастирските порти. Архиерейският наместник Валентин Георгиев благослови поклонниците и освети курбана, от който имаше за всички.

По стара традиция еленският кмет направи дарение за манастира – този път иконата на Божията майка с младенеца. „Най-хубавото днес е, че сме заедно тук не толкова от очакването за приятни емоции, а най-вече от потребността да се докоснем с вяра и смирение до това свято, не само за еленчани, но и за всеки българин място. Да е жива и да пребъде през годините традицията“, пожела на миряните градоначалникът Млъзев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов