53 курсанти получават първо офицерско звание на церемония в Старата столица

Животът

25-07-2017, 12:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първенец на Випуск-2017 „Васил Левски” е лейтенант Борислав Тодоров

Ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на НВУ “Васил Левски” и сержантско звание на кадетите на Професионалния сержантски колеж ще се проведе в четвъртък от 10,30 ч. пред МДТ „Константин кисимов” във Велико Търново.

Випускът се нарича “Випуск-2017 „Васил Левски”. За новопроизведените офицери той е 139 по ред от създаването на първото военно училище непосредствено след Освобождението на България и е девети за Професионалния сержантски колеж.

През настоящата учебна година завършват 53 курсанти от НВУ “Васил Левски”, обучавани по 11 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание “лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен “бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на Випуск-2017 „Васил Левски” е лейтенант Борислав Тодоров – специализация “Сигнално разузнаване и електронна война” Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение Отличен 5.81 и от държавните изпити Отличен 6.00. Лейтенант Борислав Тодоров е роден в гр. Русе.

Първенец на факултет “Общовойскови” е лейтенант Пламена Гранджан и е със специализация “Сигнално разузнаване и електронна война”, на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен е лейтенант Стефан Димитров със специализация “Артилерия”, на факултет „Авиационен” е лейтенант Николай Бойчев със специализация “Летец-пилот”.

Разпределението на випускниците в поделенията на Българската армия е извършено според класиране по специално разработена методика.

48 кадети, са випускниците от деветия випуск на Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства и ще им бъде присвоено първо сержантско звание “младши сержант”.

Кадетите са обучавани в секция “Сухопътни войски” във Велико Търново по 3 специалности и по 3 специалности в секция “Военновъздушни сили” в Долна Митрополия.

Обучението на кадетите от сержантския колеж се провежда със срок 1 година, като те получават четвърта степен на професионална квалификация в направление “Военно дело и отбрана”.

Първенец на випуска на Професионалния сержантски колеж е младши сержант Стайко Желев от военно формирование 26940 в Стара Загора.

7 са випускниците-лейтенанти, които завършват с успех над отличен 5.50 от целия курс на обучение и отличен 6.00 от държавните изпити. На тях началникът на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов връчи грамоти Cum laude.

Първенците ще получат награди от министъра на отбраната и от началника на отбраната.

Интернешънъл Асет банк АД ежегодно връчва парична награда в размер на 500 лв на първенеца на випуска.

Сдружение „Поглед към вековете” ще подари на всички лейтенанти книгата на издателство „Захари Стоянов” „Народе??? Писма. Личен бележник на Васил Левски” с посланието да пазят винаги в сърцето си спомена за Националния военен университет „Васил Левски” и старопрестолния град Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов