Национален фонд „Култура” с подкрепа за Театър ВЕСЕЛ в предстоящия му 20-и сезон

Велико Търново Лайф

29-07-2017, 10:19

Снимка:

театър Весел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търновските кукленци ще участват в Международния фестивал в Казахстан

Национален фонд „Култура” отново подкрепи  участие  на търновските артисти на световен театрален форум.  Международен куклен фестивал „EXPO 2017 WORLD PUPPET CARNIVAL“ в Астана, Казахстан, е част от изявите на формацията на световна  театрална сцена през 2017.  Международното събитие е организирано от Правителството на Казахстан, Министерство на културата на Казахстан, столичния град Астана и WORLD PUPPET CARNIVAL .

Основната цел на фестивала е творческа среща на артисти и мениджъри с цел проследяване на развитието и просперитета на театралното изкуство по света. От над 1 000 заглавия,  кандидатствали за официалната състезателна програма, са избрани около  90 спектакъла, сред които и представлението „Не се предавай!” на ТЕАТЪР ВЕСЕЛ.

Част от проектите, реализирани от ТЕАТЪР ВЕСЕЛ по програма „Мобилност” на Национален фонд „Култура”, са участия в Световен фестивал на кукленото изкуство в Прага (Чехия) през 2007 г. (Награда за най-добър оригинален спектакъл), в международните театрални фестивали в Любляна и в Марибор (Словения) през 2008 г., в Международен куклен фестивал „Златната магнолия” в Шанхай (Китай) през 2010 г. (Специална награда на журито) и в Международен фестивал „На гости на „Арлекин” в Омск (Русия) през 2013г. (Специална награда на спонсора на фестивала).

Участието в Международния куклен фестивал „EXPO 2017 WORLD PUPPET CARNIVAL“ в Астана, Казахстан е първото събитие от множество предстоящи прояви по случай 20-ия рожден ден на ТЕАТЪР ВЕСЕЛ.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)