Любомир Тулев от ГДБОП: Нашумялата игра „Син кит” е медийна истерия

Животът

29-07-2017, 15:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всичко, свързано с играта, е било проверено от ГДБОП

Нашумялата в началото на годината руска игра „Син кит” е медийна истерия, фактите са съвсем различни, коментира за Общинското радио инспектор Любомир Тулев от сектор „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

„Само преди две седмици руснакът, който е сочен за създател на играта, беше осъден за подбуждане към самоубийство на две деца. А, ако си спомняте, още в първата новина за играта, се говореше за десетки, дори стотици жертви. Няма такова нещо. Всичко е една истерия, но за съжаление, някои български потребители с маниакални влечения, се възползваха. Във Фейсбук например бяха създадени няколко групи, в които хора с ментални проблеми се опитаха да навредят на деца, които са по-склонни към депресии.”

Инспектор Любомир Тулев е категоричен, че новините за „Син кит” са фалшиви. Всичко, свързано с играта, е било проверено от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Центъра за безопасен интернет.

„Това е една фалшива новина, която електронните медии разпространиха, за да наберат повече популярност и потребители. Моят съвет е да не се доверявате на такава информация. Въпреки това опасностите в интернет са много. За всяка заплаха, опит за експлоатация или насилие в мрежата, може да ни информирате на сайта ни. Там можете да намерите и всякакви съвети и препоръки за безопасното ползване на интернет.”  

Сектор „Киберпрестъпност” към ГДБОП-МВР е единственият специализиран сектор сред правоимащите органи на Република България, работещ по противодействие на различни форми на сексуална експлоатация и други форми на насилие на децата в онлайн пространството. Секторът участва в различни инициативи и публични обучения на деца от различна възрастова група, с цел насърчаване тяхната безопасна и отговорна употреба на ресурсите на виртуалното пространство и мобилните услуги.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов