Стотици дойдоха в първия ден на Празника на меда в Елена

Мисия

29-07-2017, 16:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Медената седянка” откри кметът инж. Дилян Млъзев

Четвъртото издание на празника на балканския мед в Елена бе открито днес пише times.bg. Фестът „Медена седянка по Еленски“ събра стотици еленчани и посетители от региона в центъра на балканското градче. Производители предлагаха от прочутия екологичен мед от Балкана, като на всеки щанд освен различни асортименти от пчелния деликатес имаше и представени сертификати, които гарантират свойствата на продукцията и уверяват, че тя е произведена по екологични стандарти.

Празникът откри кметът инж. Дилян Млъзев, който припомни, че районът е с традиции в пчеларството и че балканският мед е запазена марка на Еленския край. Председателят на сдружението на пчеларите в Елена Иван Стефанов припомни, че за пръв път в рамките на Европейския съюз от тази година 20 май е обявен за Ден на пчелата, благодарение на българския евродепутат и сега еврокомисар Мария Габриел. Стефанов заяви, че пчелите започват да намаляват и това се дължи най-вече на пръскането с пестициди на селскостопанските култури и подчерта, че производството на мед в Балкана от билки и медоносни култури гарантира неговите качества. Гост на откриването бе заместник - областният управител Ивет Кабакчиева.

Празникът започна с традиционното освещаване на мед, извършено от енорийският свещеник отец Тодор, а на сцената бе направена демонстрация на извличане на мед от центрофуга пред която си изви опашка от деца, млади и стари. Под ритмите на златаришкия оркестър „Репортерите“ на площада са изви голямо хоро. За най-малките пък бяха организирани игри и забавни състезания под мотото „Чудото, наречено пчелен мед“.

На щандовете се предлагаха традиционно отглежданите в района акациев и липов мед, както и мед от билки – равнец, кантарион, маточина и др. Освен това желаещите можеха да си купят пчелен клей, прашец /полен/, восък и др. пчелни продукти , както и козметика на основата на мед.

Утре, неделя празник продължава с базар. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов