Близо 500 души се състезават за специализациите в НВУ

Мисия

30-07-2017, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 30% от кандидатите за офицерско обучение отпадат по медицински причини

При план от 272 души след първата изпитна сесия Националният военен университет прие 175 младежи за офицерско обучение. Над 480 кандидати се състезаваха за място в специализациите. Над 30 на сто от тях отпаднаха по медицински причини, около 15 на сто по психологически показатели, а 23 на сто не издържаха изпита по физическа подготовка, съобщи ръководителят на висшето учебно заведение бригаден генерал Пламен Богданов. По негови думи това е причината да се проведе допълнителен прием през месец септември.

„Приемът на курсанти през 2017 г. беше поредното предизвикателство пред нас, но благодарение на стратегическата ни визия, че рекламирането и популяризирането на обучението и специалностите в Университета не е кампанийно мероприятие, а целогодишен процес – успяваме”, коментира бригаден генерал Богданов и допълни, че новите реалности, свързани с демографските данни, и новите образователни изисквания на просветното министерство не ги сварват неподготвени. „Наблюдава се повишен интерес към професията в различните географски райони на страната и висока мотивация у младите хора да станат офицери, да учат пет години, за да придобият военно и гражданско обучение”, каза началникът на НВУ.

За учебната 2017/18 година Университетът е обявил 271 места за студенти в степен „бакалавър” по 15 граждански специалности. По традиция с най-висок бал влизат кандидатите в дисциплините „Национална и регионална сигурност”, „Автомобилна техника и транспортна логистика”, „Компютърни системи и технологии”. Записването на първокурсниците започва от 10 август.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов