Заболявания от варицела и скарлатина са регистрирани миналата седмица в региона

Животът

01-08-2017, 08:27

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Пет случая на заболяване от варицела и един на скарлатина са регистрирани през изминалата седмица във Велико Търново и Горна Оряховица. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция в старата столица.

Заболелият от скарлатина е жител на Горна Оряховица. Болестта е нетипична за топлите летни дни. Скарлатината засяга най-вече деца от 3 до 13-годишна възраст, предимно в зимния период на годината. Заболяването се предава по въздушно-капков път, но е възможно заразяване чрез храна и замърсени предмети. Типично за това заболяване е развитието на регионални епидемии в обществени заведения, като сезонният пик обикновено се проявява през месеците от октомври до март. Инкубационният период е кратък — от 2 до 4 дни.

Четирима са заразените с варицела във Велико Търново, а един в Горна Оряховица. Броят на заболелите през последните седмица намалява. За сравнение през първата седмица на юли те са били 13, в седмицата от 10 до 16 юли – 6, а миналата седмица – 5. В Регионалната здравна инспекция е регистриран и един случай на туберкулоза – във Велико Търново, както и 11 с ентероколити.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов