С европейски средства обновяват сградата на Дирекция „Социално подпомагане” в Горна Оряховица

Мисия

02-08-2017, 00:10

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общината стартира проект „Енергийна ефективност на административна сграда за предоставяне на социални услуги гр. Горна Оряховица”. Общата му стойност е 804 172 лв. с ДДС и ще се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.. Безвъзмездната финансова помощ, отпусната по Оперативната програма възлиза на 735 420 лв., от които: 85% е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, а останалите 15% са от Националния бюджет на Република България. Освен средствата по Оперативната програма са предвидени допълнително 68 752 лв. – съфинансиране от Община Горна Оряховица. Проектът бе представен днес пред медиите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и екипът с ръководител инж. Иванка Москова. На представянето на проекта присъства и ръководителят на Дирекция „Социално подпомагане” в Горна Оряховица Боряна Кирилова.

Проектът предвижда обновяване на сградата на Дирекция „Социално подпомагане” и въвеждане на мерки за енергийна ефективност. За тази цел ще се направи топлоизолация на стените и таваните, ще се подмени дървената дограма на прозорците с нова - ПВЦ, а всички външни метални и дървени врати ще се заменят с алуминиеви. Ще се монтира нов отоплителен котел с възможност за работа с природен газ, а топлоподаването в помещенията вече ще бъде с автоматично регулиране. Проектът предвижда още подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи лампи, изграждане на пожароизвестителна инсталация, аварийно и евакуационно осветление, ще се монтира и нова мълниезащитна инсталация. На входовете ще се монтират рампи за придвижване на хора в неравностойно положение, а за преодоляване на вътрешните стълбища ще се монтират платформи за инвалидни колички. Санитарните помещения, също ще се преустроят за ползване от хора с увреждания. По проекта се предвижда и ремонт на покрива на южното крило на сградата. Ще се ремонтира отводнителната система и ще се възстановят бетоновите настилки около сградата. Така ще се заздравят и запазят основите и конструкцията й.

В сградата на Дирекция „Социално подпомагане” работят общо 40 служители. В южното крило за безвъзмездно ползване са предоставени офиси на Клуб на пенсионера „Елена Грънчарова” и на Първичната съюзна организация на слепите в Горна Оряховица. Тези помещения също ще се ремонтират, но с общински средства.

„Проектът предвижда обновяване на една от емблематичните сгради в центъра на Горна Оряховица. След ремонта тя ще придобие съвсем нов и модерен вид, съобразен с всички стандарти и изисквания, които трябва да притежават сградите”, коментира инж. Добромир Добрев.

Към момента върви процедура за избор на изпълнител за проектиране и извършване на строително ремонтните работи по сградата.

Крайният срок за приключване на проекта е средата на октомври 2019 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов