Събраха в изложба стъпките на българските хора

Велико Търново Лайф

05-08-2017, 10:11

Снимка:

"Таратанци"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Стъпките на 40 народни български хора, изобразени в графични схеми, са събрали към този момент от организацията „Таратанци”. Това разказа великотърновското общинско радио. Колекцията на ентусиастите от "Таратанци" се развива с всеки изминал ден. Част от нея е събрана в изложбата „Последвай стъпките”, която се очаква да пристигне в старата столица, а в момента гостува във Варна.

От следващия месец Велико Търново ще има възможността да види как изглежда точно българското хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си. Тактовият размер е изобразен чрез характерните цветове на костюмите в съответната фолклорна област.

Схема на „Еленино хоро“, сн. „Таратанци“

Експозицията идва в старата столица от 1 до 15 септември. Тя ще бъде подредена на 18-те пана пред Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града. „По този начин имаме за цел да привлечем интереса на все повече българи и чужденци към пъстротата на българския народен танц. Изкарвайки танца на улицата, където всеки има свободен достъп, ние го показваме в различна форма, неизвестна дори и за нас. Продължаваме да се изненадваме колко са разнообразни схемите на нашите танци”, коментира за Общинското радио Екатерина Стоянова, част от екипа на „Таратанци” и изложбата „Последвай стъпките”.

Схема на „Дайчово хоро“, сн. „Таратанци“

„Дайчово”, „Еленино”, „Ганкино”, „Пайдушко”, „Дунавско”. Това са все хора, които някои от нас могат да танцуват, други пък все още се учат. Организацията „Таратанци” стартира преди три години, а амбициозният екип се среща по време на младежки форум. „Имахме задачата за три дни да създадем малък проект, свързан с танц или късометражно кино. Решихме да експериментираме, излязохме на улицата и започнахме с тебешири да рисуваме на асфалта стъпките на едно хоро. Карахме случайните минувачи да следват стъпките и да танцуват”, поясни Стоянова.

Идеята се приема много добре, а това кара „Таратанци” да се нахъсат още повече и да създадат играта „Танцов пъзел”. Осем са народните танци, включени в нея, а целта е хора от различни възрасти по забавен начин да научат как се танцуват. Организацията кандидатства и по проекти за финансиране и реализиране на идеята, правят картички, чанти и различни артикули, в подкрепа на инициативата.

игра „Танцов пъзел“. сн. „Таратанци“

Изложбата на „Таратанци” веднага след Велико Търново отива в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. София и Пловдив са другите градове, проявили интерес към експозицията „Последвай стъпките“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)