Приключи седмото издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ 2017

Животът

07-08-2017, 16:42

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ансамбъл „Българе“ с невероятен спектакъл на сцената на „Фолклорен извор“

С Конушенския народен оркестър и празнична заря сложиха край на един от най-българските фестивали у нас

След четиридневно изобилие на български фолклор, народни песни и танци бяха наградени най-добре представилите се участници във „Фолклорен извор“ 2017. Повече от пет хиляди самодейци и творци се съревноваваха да спечелят вниманието на взискателното жури, което с изключителна прецизност и много внимание проследи представянето на всички участници. И четирите дни на фестивала бяха директно отразявани от мястото на събитието от: БНТ, БНР, ФЕН ФОЛК ТВ и телевизия ВИДЕОСАТ –  гр. Свищов. Много репортажи, интервюта с участниците и членовете на журито зарадваха зрителите пред малкия екран и радиослушателите. Записи от предаванията ще бъдат излъчвани в тематични предавания на тези медии, за да могат повече хора да се докоснат до автентичния български фолклор и да усетят емоцията от фестивала.

Наградите на най-добрите участници бяха връчени по време на тържествена церемония, на открита сцена пред кметството на село Царевец, след което пищна заря огря небето. Конушенският народен оркестър задържа еуфорията сред присъстващите, които извиха кръшно хоро на мегдана, в центъра на селото.

Председателят на "Фолклорен извор" Генчо Генчев изрази искрена благодарност към квалитетното жури, което с присъствието си несъмнено допринася за престижа на фестивала. Той не пропусна да благодари на кмета на село Царевец Марин Любенов, както и на всички партньори и спомоществователи, които подкрепиха „Фолклорен извор“. В благодарствените си слова, Генчо Генчев специално се обърна към председателя на ППОК Изгрев 93 – село Царевец Ганчо Ламбев, който от създаването на фолклорния фестивал прегръща идеята и до днес продължава да е основен спонсор на фестивала. Благодарение на спомоществователите и тази година имаше много допълнителни парични и предметни награди. Изобилието от талантливи изпълнители затрудни и представителите на Министерството на културата, които тази година решиха да връчат две награди на изключително талантливи участници.

Специалните награди и статуетките Гласът на фестивала, Лауреат и Приз тази година отидоха при: Петя Панева от гр. Варна, която със своя уникален глас заслужено получи статуетката „Гласът на фестивала“; Женски народен хор „Росна китка“, с диригент Георги Петров от с. Поликраище, обл. В. Търново, които бяха наградени с престижната награда „Лауреат на фестивала“ и Ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци“ при НЧ „Развитие 1928“, с. Замфирово, обл. Монтана, които отпътуваха за родния край със статуетката „Приз на фестивала“.

Всички призьори от дванадесетте категории, както и наградените с  поощрителни награди, ще бъдат обявени на официалния сайт на  НФФ „Фолклорен извор“: http://folklorenizvor.com



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)