Три проектни идеи на Свищов са одобрени по програмата за трансгранично сътрудничество

Мисия

08-08-2017, 14:20

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Община Свищов получи положителна оценка на 3 заявления за интерес, в приключила на първи етап оценка по Програмата. Проектните предложения касаят пътна инфраструктура,  жизнена среда и културен обмен в трансграничния регион. До 16 октомври предстои разработване на пълна проектна документация.

Първият проект предвижда основен ремонт и реконструкция на пътя  от  с. Драгомирово, през с. Овча Могила с излаз на главен път Русе-Плевен-София. Този участък от 10 км е изключително компрометиран през последните години и създава предпоставки за много катастрофи и автопроизшествия. С реализирането на проекта ще се извърши цялостна рехабилитация, изграждане на  отводнителни съоръжения, тротоари в населените места и ще бъде осигурено поставянето на нова пътна маркировка, знаци и мантинели. Това ще допринесе за по-добра свързаност, безопасност и съкращаване на времето за връзка с най-важните пътни артерии в страната. Ще се отрази пряко, не само върху жителите на конкретните населени места, а и на всички преминаващи на територията на общината. Общата стойност на проекта е 8 млн. евро и ще се изпълнява в партньорство с община Кълъраш, Румъния.

Партньорският проект с община Зимнич, Румъния е на стойност около 1 млн. евро и ще допринесе за обособяване на един по-сигурен регион. Основната цел на проектното предложение е надграждане и разширяване на капацитета на първия съществуващ в България Кризисен център – с. Овча Могила, община Свищов. Планира се осигуряване на изключително важно техническо оборудване и специализирана техника за нуждите на доброволческите формирования и екипа за работа по време на кризи, бедствия и аварии. Сред основните са: отводнителни помпи, генератори, термокамери за наблюдение, пожарен автомобил, известителни уредби, хидравлични инструменти, лични предпазни средства, защитна екипировка и др. Ще се създаде и  комуникационна връзка между двете общини за синхронизиране на съвместни действия и превенция.

 

Третото предложение е насочено към създаване на културен мост за обмен на традиции, музика и танц от двете страни на река Дунав. В рамките на 36 месеца са планирани провеждане на културни фестивали, посещения на групи – деца, ученици, самодейци и изпълнители с цел културен обмен.

Предвижда  се създаване на така нареченото „Танцово училище“ и „Културен център“, чиято дейност ще е насочена за популяризиране на културната идентичност, традициите и обичаите на партньорите от двете страни на река Дунав. Общата стойност на проекта е 1, 5 млн. евро и ще се изпълнява в партньорство между кметство с. Царевец, община Свищов и кметство Контещи, Румъния.

С подготовката на тези три предложения Община Свищов дава заявка за утвърждаване на усилията си, използвайки всички възможни източници на финансиране и реализиране на устойчива политика в сферата на културата, туризма, инфраструктура и безопасността на своите жители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов