Пленителни емоции в операта „Манон Леско“ на Царевец

Велико Търново Лайф

08-08-2017, 14:47

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът „Сцена на вековете” – с рекордна посещаемост за мюзикъла „Котките”

На 11 август от 21,00 ч. Театрално-музикален продуцентски център - Варна ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Манон Леско“ от Джакомо Пучини.

Манон Леско” е въздействаща адаптация на Пучини по класическия роман за свободолюбивото селско момиче, което става част от елита на Париж и се разкъсва между любовта и мечтания живот в лукс. Това е третата опера на Пучини и се превръща в музикален хит още с премиерата си през 1893 г. В нея присъстват основните за творчеството на композитора теми - любовта и смъртта, развити дълбоко и силно с музиката. Любовният дует от второ действие си остава и до днес една от най-еротичните оперни сцени, създавани някога.

В ролята на Манон Леско на Царевец публиката ще види примата на Софийската опера  и балет сопраното Радостина Николаева. Ще и партнират ЕфеКислали(Ренато де Грийо), Пламен Димитров (Леско), Христо Ганевски (Едмонд),  Людмил Петров, Пламен Долапчиев, Силвия Ангелова и др.

Режисьор на спектакъла е Александър Текелиев, художник - Валентин Топенчаров.  Диригент ще е новият главен диригент на Държавна опера - Варна холандецът Ян ван Маанен, да хорът ще бъде ръководен от Стефан Бояджиев.

II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017  продължава през месеца с операта от „Норма“ от Винченцо Белинина 19 август и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела.  На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“ от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът. Фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.

„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.

В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново.

Специално за публиката след всеки спектакъл се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „ЦаревградТърнов – Звук и светлина“. 

Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)