Над четвърт милион туристи са посетили Търново за седемте месеца тази година

Мисия

11-08-2017, 00:09

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

256 078 туристи са минали през Велико Търново за седемте месеца до края на юли тази година. Гостите на старата столица са от целия свят, но тенденцията все повече българи да обикалят туристическите и исторически обекти се запазва, пише "Борба". Малко под 59 500 са били туристите през май и това е най-силният месец тази година, показва статистиката на Регионалния исторически музей във Велико Търново. През юни гостите ни са били 57 482, през април – 50 073. През юли туристите, които са избрали Велико Търново за екскурзия през отпуската си, са били 53 183.

Царевец остава най-посещаваният обект. Близо133 000 души са се качили до Патриаршията за седемте месеца на тази година. „Туристите там са повече и благодарение на фестивалите, които се провеждат на историческия хълм –реанакторския фестивал за средновековието на Търновград, летният фестивал „Сцена на вековете“. Безспорно всеки, който си купи билет за представлението, не пропуска да се разходи на хълма, а и да посети и други обекти на музея“, коментира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Само за юни туристите на хълма са били почти 30 000. През юли са били 27 252.

52 430 посещения има на Арбанаси, а в Мултимедийния център посетителите са били 25 620. В църквата „Св. 40 мъченици“ са влезли 12 267 човека, до Никополис д Иструм са се разходили близо 2800 туристи. В музей „Възраждане и Учредително събрание“ са се отбили повече от 10 000 гости. Нито един обаче не е поискал да види музей „Нова история“ през юли, в музея в Килифарево няма нито един посетител през последните три месеца.

„Нямаме много туристи и на Трапезица, въпреки нашите очаквания. Предвид на това, че миналата година, след като открихме обекта през септември, след това за шест седмици там се качиха 8000 човека, тази година на ден през обекта минават не повече от 20 души“, признава Иван Църов. И допълва, че Трапезица би могла да стане интересна с културни събития, защото площадката на върха й е подходяща за концерти. Първият беше тази година от програмата на фестивала „Австрийски музикални седмици“. Догодина там ще е един от концертите на летния фестивал Arbanassi summer music. Мястото е чудесно и за рок концерти, казва директорът на музея.

10 000 лв. от бюджета на музея са били вложени, за да бъде осветена пешеходната пътека, по която туристите могат да се качат до Трапезица, ако не желаят да ползват фуникуляра. Иван Църов допълва и това, че той и екипът му обсъждат отварянето и на другата пътека – откъм югоизточната кула и порта на крепостта. Тя също е за пешеходци, дълга е 470 метра, но не функционира вече 10 г. и трябват средства, за да бъде почистена и обезопасена за туристи. Освен това там трябва да бъде отворена и нова каса за билети.

2013 г. остава най-силната за музейните обекти на Велико Търново, показва още статистиката. Тогава през старата столица са минали близо 480 000 туристи. Сравнителният анализ сочи, че туристите за 2016 г. са били по-малко от тези, които са избрали да дойдат тук през 2015 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов