Деца и полицаи дискутираха безопасното сърфиране в интернет пространството

Мисия

11-08-2017, 15:49

Снимка:

ОД МВР

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Служители на ОДМВР – В. Търново се срещнаха днес с деца от Центъра за превенция и спорт в с. Балван и проведоха дискусия за опасностите, които дебнат в интернет пространството, като част от превантивната дейност на ОДМВР – В. Търново по линия на интернет безопасността . На малчуганите беше разяснено какви опасности ги дебнат, докато се забавляват в интернет. Полицейските служители подробно ги запознаха с видовете престъпления в социалните мрежи, в чиито жертви могат да се превърнат ако не са достатъчно предпазливи, а именно кражба на самоличност, фишинг , т. н. „финансови мулета“, порнография, сексуални престъпления и насилие,  кибертормоз,  радикализация чрез интернет, онлайн финансови измами и други финансови рискове, хакерство, рискове при запознанства в Интернет, пренебрегване на правилата за онлайн комуникация и скиминг. Униформените им предоставиха и препоръки как да се предпазват от тях. Експертите съветват да не се отговоря на е-мейли със съмнителен подател. Същото се отнася и за контактуването с непознати в социалните мрежи. Има хора, които се представят с неистинска самоличност (например: възрастни хора за деца). Информацията, която дават за себе си не винаги е вярна. Прекалено примамливите и изгодни предложения често са подвеждащи. Не бива да се изпращат снимки или друга лична информация, без да е проверена самоличността на човека срещу Вас. Специалистите съветват още да не се вярва на е-мейли, банери, препратки и т.н., с които Ви уведомяват че сте спечелили милиони или други награди. Ако сте спечелили нещо със сигурност този който ще трябва да ви го даде ще намери сигурен начин, за да ви уведоми за това.

 Ако имате деца, установете правила за влизане в Интернет. Определете часовете за влизане – за предпочитане е тогава, когато има възрастен човек, както и времето, в което децата могат да бъдат онлайн и кои уеб-адреси ще посещават.
Не използвайте прости пароли от типа на: 1234, qwerty, вашето име, ЕГН и т.н. Използвайте различни пароли за достъп до различни ресурси: например една за е-мейл, друга за дебитната карта, трета за скайп, четвърта за фейсбук и т.н. Така намалявате риска чрез открадването на една парола, от вас или от някой сайт, в който сте я записали, хакери да получат достъп до всичките ви данни и ресурси.
Никога не записвайте важните си пароли на сайтове, които го предлагат с опцията „remember me“ и/ или „запомни завинаги“. По този начин паролата лесно може да бъде извлечена.
Не записвайте паролите си в текстови документи на десктопа или на компютъра.
При извършване на онлайн разплащания използвайте виртуална карта, която да се зарежда със средства непосредствено преди транзакцията. Ако не използвате виртуална карта по-добре не запазвайте данните за дебитната или кредитната си карта в дадени сайтове, защото дори и те да са добронамерени или сигурни, няма гаранция че самите те няма да бъдат пробити от хакери, които да изтеглят именно тези данни, в които е записана информацията за Вашата кредитна, дебитна и други карти.
Не изпращайте информация за кредитната/ дебитната си карта, пароли и лични данни в текстов документ или формат, както и в чат прозорци. Вместо това използвайте подсигурените форми за оторизация, тъй като там информацията се предава кодирано. За допълнителна сигурност при онлайн разплащанията може да използвате и SMS известяване за извършени транзакции с Вашата карта, така че да може да откажете транзакцията навреме преди да е осчетоводена.
Не давайте паролите си за интернет, банкови сметки, банкови и кредитни карти на никого (дори и на най-добрите си приятели).
Преди да свалите или инсталирате нови програми или приложения, които могат да повлияят на компютъра или мобилния Ви телефон, да разкрият лични данни за Вас и семейството Ви, е необходимо да се запознаете с произхода им и отзиви от други потребители за тях.
При попадане на информация, която Ви смущава, да се подава сигнал за нея на адрес: http://web112.net или http://hotline@online.bg.
Използвайте добри антивирусни програми и ги обновявайте редовно, с цел откриване и неутрализиране на най- новите дигитални заплахи за Вашите интернет устройства.
Редовно обновявайте операционната система на Вашето устройство с последните security patches and updates.
Поддържане на firewall за рестрикция на достъп от външни източници до определени протоколи.
Бъдете изключително внимателни при работа с програми за отдалечен достъп като teamviewer, Remote Desktop Connection, VNC и т.н. Ако не Ви трябват и не ги използвате, по-добре не ги инсталирайте или поддържайте активни.
Следете за https кодировка на сайтовете, в които вписвате Ваши лични данни и/или пароли, както и за това дали използваният сертификат е реален или измислен.
Инсталирайте филтриращи програми на компютъра, които да предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание на подрастващите потребители. Едно добро и безплатно решение е българската програма за родителски контрол Child Defender, която може да се свали от страницата http://www.childdef.com, съветват още специалистите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)