Търновски огнеборци монтират димни датчици в къщите на възрастни хора

Мисия

11-08-2017, 19:07

Снимка:

РД ПБЗНС

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Целта е да се намалят жертвите при пожари от тази рискова група

В петък във великотърновското село Балван започна монтирането на димни датчици за известяване при пожар в домовете на възрастни хора.
Инициативата е на РДПБЗН В. Търново, в която партньори са Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и кмета на село Балван, и е в резултат на направения анализ на пожарите през есенно зимния сезон.

Целта е да се намалят жертвите и пострадалите от тази рискова група хора. В анализа на загиналите и пострадалите през отминалия отоплителен сезон е отчетено, че на територията на Велико Търновска област са загинали 4 граждани и са пострадали 2, като трима от загиналите граждани са възрастни хора над 60 годишна възраст.
По предложение на директора на РДПБЗН В. Търново, отправено към сдружението на кметовете в общината и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, е взето решение да бъдат предприети допълнителни мерки за повишаване сигурността на най-застрашените възрастови групи, като бъдат монтирани датчици за известяване при пожар в техните домове.

Датчиците са димни с автономно захранване, и при наличие на дим в помещението ще издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут, освен от собствениците, и от техните съседи. Предназначението на тези датчици е пожарът да бъде открит в начален стадий, за да има достатъчно време за реакция и да няма негативни последици.

Такива детектори за дим ще бъдат монтирани в общо 12 къщи в село Балван, които са предложени и определени от кмета и обществения съвет в селото - по критериите да са възрастни хора и да живеят сами, разбира се със съгласието на самите собственици на домове. 
Днес беше монтиран първият датчик в дома на възрастна жена, след което беше изпробван за задействане със специален уред - тестер. Осигуряването на датчиците и тяхното монтиране беше извършено от партньори на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“.
Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН В. Търново за работа със самотно живеещи или трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в село Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура и превенция на пожарите през отоплителния сезон.
Стремежът e идеята да бъде реализирана постепенно и в останалите населени места.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов