Римски юридически процес, антични битки и дори модни течения показаха в Никополис ад Иструм

Велико Търново Лайф

12-08-2017, 17:24

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Групи за антични възстановки от четири държави участват във фестивала "Нике - играта и победата" в римския град

Групи за антични възстановки от България, Румъния, Унгария и Македония участват във второто издание на фестивала "Нике - играта и победата" в римския град Никополис ад Иструм край Велико Търново. 
Никополис ад Иструм е един от най-запазените и добре проучени антични градове в Югоизточна Европа, каза при откриването археологът доц. Павлина Владкова, която от години ръководи археологическите експедиции в района.
Никополис ад Иструм е създаден през 102 година от император Траян в чест на победата му над даките. Заедно с легионерския лагер "Нове" край Свищов и Античния керамичен център край Павликени, той е едно от доказателствата за стратегическата роля на региона в рамките на Римската империя, посочиха специалистите. 
В рамките на фестивала беше представена улица на занаятите и търговията, на която бяха изложени както глинени съдове с антични мотиви, монетни знаци с изображения на императори и пълководци, бижута, така и плодове, вина и цветя от градините на съвременните обитатели на района. 
На централния площад на римския град бяха пресъздадени битки, свързани с историята на града, с неговия разцвет в ранноримския период и с опустошаването му след нашествието на готите. 
Готите са били племена, които са се изхранвали от наемническа дейност, те са воювали на страната, която им плати повече, разказа за БТА Красимир Маринов, председател на групата за възстановки от Свищов. 
В групата членуват 22-ма души, сред които осем жени и три деца. Центурион, или офицер във възстановките, той е и офицер в МВР в реалния живот. Битът в лагера на "готите" включва изграждане на огнище, упражнения по стрелба с лък, отглеждане на деца, лов и участие в битките, посочи Маринов.
Пред публиката бяха пресъздадени битките между римските войски и варварите, беше показано снаряжението и доспехите на воините, както и модните тенденции в различните периоди в женското облекло. 
Публиката на фестивала присъства на "римски юридически процес". Казусът за дълг и измама между две жени, едната заела 25 сестерции от другата срещу златен пръстен, който впоследствие се оказал фалшив, трябваше да реши Публий Хелвий Пертинакс, в чиято роля се превъплъти търговецът от Димитровград Александър Коларов.
Според него през първи-втори век в Римската империя правораздаването е извършвано от управителя на съответната провинция, като много по-късно се обособяват съдебните органи, но още тогава важи правилото "невинен до доказване на противното".
При откриването на фестивала областният управител проф. Любомира Попова благодари на община Велико Търново, на кметството в село Никюп и на Регионалния исторически музей за усилията и организацията, и отбеляза, че подобни прояви са важни за развитието на туризма и популяризирането на региона. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов