Областният управител проф. Любомира Попова откри втория фестивал „Нике – играта на победата”

Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри вчера втория фестивал „Нике – играта на победата” в Никополис ад Иструм, край село Никюп. Тя приветства участниците и кмета Йорданка Атанасова за инициативата за организирането и провеждането на втория фестивал. "Вие не пестите сили и енергия, за да направите всичко възможно този празник да се превърне в уникален туристически продукт. Сигурна съм, че той ще доведе до популяризирането на това място, благодарение на усилията на кмета Йорданка Атанасова, нейния екип и на археолога доц. д-р Павлина Владкова. Всичко което виждаме тук е потвърждение на нейните думи, че нямa дpyг античен pимcки гpaд в Бългapия, кoйтo дa e зaпaзeн тaкa дoбpe кaтo Никoпoлиc. Наистина тук aвтeнтичнoтo, opигинaлнoтo и иcтинcкoтo ca cъхpaнeни пpeз гoдинитe. За всички нас е видимо, че apхeoлoзи, apхитeкти и pecтaвpaтopи са вложили своя пpoфecиoнaлизъм в paзкpивaнeтo, oпaзвaнeтo и cъхpaнявaнeтo нa тoвa бeзцeннo историческо нacлeдcтвo", каза тя. 
Според местните хора подобни инициативи винаги са необходими, защото ни дават възможност да научим нещо ново, свързано с историята и със събитията по нашите земи. 
Тази година във фестивала имаше възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни.
Представен бе и занаятчийски пазар с римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов